Ünnepi recept

A zsidó emancipáció egyik alkotóeleme volt, hogy a zsidó közösségek hűek és lojálisak voltak a befogadó

országokhoz, ám ez gyakran a zsidó hagyományoktól való eltávolodással járt együtt. A magyarországi emancipáció nyomán a zsidók a zsidóság nemzeti jellegéről megfeledkezve egyre inkább Mózes-hitű magyaroknak vallották magukat, kivették részüket az 1848-49-es magyar szabadságharcból ugyanúgy, mint a gazdaság fejlesztéséből vagy a politikából.

 

Piros-fehér-zöld bárchesz

A három színhez három adag tésztát kell készíteni, minden adaghoz a következő hozzávalók szükségesek (ekkora mennyiségből 4 db nagy bárchesz készíthető):

½ kg fehér liszt

25 g friss élesztő vagy másfél ek. száraz élesztő

1/3 pohár cukor, plusz 1 ek.

1/8 pohár étolaj

1 tojás

1 pohár langyos víz

1 ½ kk só

A zöld színhez: 1 pohár víz; 2 pohárnyi zöld levél, pl. bazsalikom, petrezselyem, koriander

A piroshoz: 1 pohár víz; 1 kisebb cékla kis darabokra vágva

Előkészületek:

A lisztet (adagonként fél kilót) egy-egy tálba szitáljuk, minden szín külön tálban készül el. A zöld fűszernövényeket vízbe áztatjuk, majd leöblítjük, és megvizsgáljuk, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs a leveleken semmiféle kártevő. Az átvizsgált leveleket aprítógépbe tesszük, és a vízzel együtt egynemű zöld lévé turmixoljuk. A céklát a vízzel szintén mixerbe tesszük, és lét készítünk belőle.

Elkészítés:

A hozzávalókból a szokásos módon tésztát készítünk: az élesztőt felfuttatjuk a vízben, a tálba szitált liszthez sorban hozzáadunk minden hozzávalót, és egynemű tésztát gyúrunk. A fenti alaprecepthez a piros szín eléréséhez

hozzáadunk egy pohár céklalét, a fehéren maradó részhez további egy pohár langyos vizet, a zöldnek szánt adagba pedig egy pohárnyi zöld lé kerül.

A meggyúrt tésztákat kissé megolajozott tálban, konyharuhával letakarva,

külön-külön kelesztjük duplájára. Körülbelül másfél-két órányi kelesztés után egymás mellé helyezzük a tálakat, letakarjuk egy konyharuhával, és áldás nélkül chálát veszünk belőlük. Ezután a tésztákat, aszerint, hogy hány

kalácsot szeretnénk készíteni, két, három vagy négy részre osztjuk. Hármas fonat készítéséhez a darabokat egyenként hurkákká formáljuk, három-három szálat (minden színből egyet-egyet) összefonunk, a bárcheszek végeit

behajtjuk. A megfont kalácsokat letakarva még egy fél órán át kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük, végül rácson hagyjuk kihűlni.

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287