Süss fel nap, fényes nap …

Az elmúlt héten ünnepeltük tu bisvát ünnepét. A nap egyik jelképe a mandulafa, hiszen Izraelben ebben az időszakban borulnak virágba a mandulafák. A tél azonban még Izraelben is javában tart, és a napok rövidek. Ezzel a napsütés-kenyérrel emlékeztethetjük magunkat arra, hogy a sötét téli hajnalok és a hideg téli esték után elérkezik majd a tavaszi napsütés ideje is.

Az eredeti, skandináv recept tejet is tartalmaz folyadékként, a kóserság törvényeinek megfelelően azonban lehetőség szerint kerüljük a tejes kenyerek készítését. Ennek az az oka, hogy a kenyér általában párve, tejes és húsos ételhez egyaránt fogyasztható, viszont kívülről nem látszik rajta, ha netán mégis tejjel készül. Bölcseink tehát azt írták elő, hogy lehetőleg ne készítsünk tejet tartalmazó kenyeret, nehogy véletlenül húsos ételhez fogyasszuk. Ha mégis tejes kenyérfélére vágyunk, a következő szabályokat kell betartani:

  • Legyen kicsi, hogy egy étkezésnél (mások szerint egy nap alatt) elfogyjon. Így nem fenyeget az a veszély, hogy a következő napra megmaradó kenyérdarabról elfelejtjük, hogy tejes, és véletlenül húsos ételhez esszük.
  • Legyen rajta egyértelmű jelzés, ami azt mutatja, hogy tejes a péksütemény, például reszelt sajt a tetején.
  • Legyen szokatlan alakja. Az Izraelben gyártott burekaszok közül például úgy ismerjük meg a tejeseket, hogy azok (és csak azok) háromszögletűek.

Napsütés-kenyér

párve, tojásmentes

A kovászhoz:

120 ml langyos víz

negyed kocka élesztő

szűk egy pohár liszt

Ezeket a hozzávalókat alaposan összekeverjük, meleg helyen, letakarva 3-4 órán át pihentetjük, míg a kovász megemelkedik, buborékok képződnek rajta, majd elkezd összeesni.

A kenyérhez

¾ kocka élesztő

bő két pohár langyos víz

2 pohár rozsliszt

2 pohár fehér liszt

2 ek. só

köménymag a szóráshoz

Az elkészült kovászt az élesztővel, a vízzel és a rozsliszttel egyneművé keverjük, meleg helyen további néhány órán át kelesztjük, majd a fehér liszttel és a sóval rugalmas tésztává dagasztjuk, és kiolajozott tálban, lefedve még egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát öt darabra vágjuk, a darabokat hosszúkásra sodorjuk. Az egyik „hurkát” csigaszerűen feltekerjük, a többit csillag alakban sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, végeiket bekunkorítjuk – ezek lesznek a nap sugarai. A csigát középre helyezzük, majd újabb fél óra kelesztés után egy kis vízzel megkenjük, köménymaggal alaposan megszórjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon fél óra alatt pirosra sütjük.

 

Arról, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az étel kóser legyen itt lehet olvasni.

Megszakítás