Ezen a szombaton olvassuk a Tórából a második hetiszakaszt, melynek címe Noách (Noé), és többek közt az özönvíz történetét meséli el. Az emberek Noách nemzedékében gonoszak voltak, és nem hallgattak az Örökkévalóra, ezért elhatározta, hogy özönvízzel semmisíti meg az emberiséget. Csupán Noáchot és családját kímélte meg, mivel a férfi szentéletű ember volt a nemzedékében. Az Örökkévaló parancsára hajót épített, és általa menekült meg az emberiség és az állatvilág, amikor Isten özönvizet zúdított a földre. Az özönvíz neve héberül: מבול  – mábul.

Az újévi szimbolikus ételek kialakulásának mintájára – amikor is a fogyasztott ételek egy része a hasonló hangzás okán kerül az asztalra – sok helyen márványos süteményt – angolul marble cake-et készítenek erre a szombatra desszert gyanánt, mivel, ha kellőképpen erős brit akcentussal ejtjük ki a „marble” szót, az mábulnak hallatszódik.

Márványos sütemény

párve

¾ pohár olaj

2 pohár cukor

4 tojás

3 ½ pohár liszt

½ kk. só

4 ek. sütőpor

 1 1/3 pohár gyümölcslé

2 ek. vanília-kivonat

1 tábla párve (nem tejes, félédes) csokoládé

Az olajat és a cukrot elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a száraz hozzávalókat, végül a gyümölcslét is beletöltjük, és alaposan elkeverjük.  A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, a sütemény tésztájából két evőkanállal hozzáadunk, ezt is megkeverjük. A világos keveréket téglalap alakú sütőformába töltjük, a csokoládés tésztát a tetejére csorgatjuk, és néhány mozdulattal kissé belekeverjük a formában levő tésztába. Előmelegített, 180 fokos sütőben mintegy 45-50 perc alatt készre sütjük.