A zsidók számára sávuot, a tóraadás ünnepe csúcspontja annak a peszáchkor elkezdődő folyamatnak, melynek során egyre magasabb szintre emelkedünk, levetkőzve velünk született, materiális természetünket, hogy szabad emberekként fogadhassuk el az Örökkévaló Tóráját. Az igazi szabadságot akkor érhetjük el, ha tudjuk, hogy mi az, ami igazán jó nekünk – a testnek és a léleknek egyaránt -, és efelé törekszünk teljes akaratunkkal, kontrollálva azt a természetes igényt, hogy az azonnali örömöket és visszaigazolást keressük.

Ez a folyamat, a peszáchkor elért testi és a sávuotkor megszerzett lelki szabadság közti periódus a szfirát háomer, az ómerszámlálás. Akkor kezdődik, amikor levágják az első, már érett árpakalászokat, és minden egyes megszámolt nappal haladunk a búza aratásának megkezdése felé. A nyers árpa az állatok takarmánya, a lisztté őrölt búzából készült kenyér az emberek eledele, a bölcsesség szimbóluma.

Az ómerszámlálás kezdetén árpából őrölt lisztáldozatot mutattak be – a liszt nyersanyag, az első lépése annak a folyamatnak, melynek végén – és egyben az ómerszámlálás végén – a kenyér készül, melyet az 50. napon, sávuotkor hoztak áldozataként a Szentélyben. Ennek üzenete, hogy a Tóra nélkül – mely segítséget nyújt számunkra, hogy felismerjük, amit szeretnénk, erkölcsi útmutatóval és szociális etikával lát el, hogy képesek legyünk a megfelelő módon végrehajtani a vágyainkat -, olyanok vagyunk, mint az állatok, akik csak az ösztöneiket követik. A nyers árpa helyet ad a búzának, a gabonaszem a lisztnek és a kenyérnek. A nyers, természetes intelligenciának szüksége van arra, hogy nemesedjék, és olyan bölcsességgé váljék, mely által az ember teljesítheti küldetését. Ha sikerül kontrollálnunk az állandóan jelen lévő állati részünket, akkor képesek vagyunk arra, hogy megértsük és megtanuljuk, hogy hogyan érhetünk el a legtöbbet az életünkben.

Ez a folyamat indokolja azt, hogy az ómerszámlálás szokása a standard naptár kifejlesztése után is fennmaradt, bár elveszítette elsődleges jelentőségét, vagyis azt, hogy segített az emberek nagy részének, akik a betakarítással és egyéb mezőgazdasági munkával voltak elfoglalva, számon tartani sávuot ünnepének közeledtét, a következő jeruzsálemi zarándoklat időpontját. Fennmaradt azonban az a funkciója, hogy elvezet bennünket a spirituális tisztasághoz, ahogyan a kivonulás után őseink is minden egyes nappal távolodtak Egyiptomtól, annak kötöttségeitől és sötétségétől, és közeledtek a spirituális tisztaság és lelki szabadság, a Szináj-hegyi tóraadás felé. Felmérjük a saját viselkedésünket, zsidóság iránti elköteleződésünket, a micvák gyakorlását és igyekszünk napról napra jobbá tenni azt.

Bölcseink segítséget is adtak ehhez. Hét isteni tulajdonságot rendeltek a hét héthez, melyek mindegyikét a zsidó nép egy-egy kiváló vezetője fémjelzi. Szeretet (Ávráhám), tisztelet (Jicchák), együttérzés (Jáákov), hatékonyság (Mose), szépség (Áron), hűség (Joszef), vezetés (Dávid). Ezek az erények szélsőséges esetben bűnökké, vagy negatív töltetű kvalitásokká válhatnak, melyeket igyekszünk elkerülni. Bölcseink a hét hét minden napját alárendelték a nagyobb, fent említett kategóriáknak, hogy útmutatást adjanak számunkra minden napra: melyik tulajdonságunkat kell erősítenünk, hogy a lehető legtöbbet tudjuk elérni az ómerszámlálás során.

Közben természetesen nem feledkezhetünk meg a testünk táplálásáról sem. Így hát, ha az ünnep után véletlenül maradt volna még egy kis maceszliszt, akkor így formálhatjuk a nyersanyagot macesztortává:

Macesztorta

Párve

8 ek. maceszliszt

8 ek. darált dió

16 ek. cukor

3 ek. citromlé (lehetőleg frissen facsart)

8 ek. víz

8 tojás

A tetejére: másfél tábla étcsokoládé

A maceszlisztet és a darált diót a cukorral együtt tálba tesszük. A tojásokat egyesével feltörjük, ellenőrizzük, nehogy véres legyen (ha vércseppet látunk a tojás sárgájában, akkor ki kell dobni az egész tojást, a poharat pedig elmosni a következő tojás feltörése előtt). A fehérjét tálba tesszük, a sárgáját, valamint a citromlét és a vizet a száraz összetevőkhöz adjuk, és összekeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és a habot óvatosan összeforgatjuk a másik tál tartalmával, majd sütőpapírral bélelt formába téve, 180 fokon megsütjük. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd egyenletesen a süteményre kenjük.

A maceszlisztet felbontás után zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk, nehogy bogarak költözzenek bele. Ha fehér tojást használunk, jóval kisebb az esélye annak, hogy véres lesz, mint barna tojás használata esetén.

zsido.com