Itt az ideje elkészíteni a nagy klasszikust.

Ezen a héten volt purim kátán („kis purim”), vagyis ha nem lenne szökőév, akkor most lett volna purim. Purim kátán után egy hónappal következik purim, majd ahhoz képest egy hónapra peszách. Nagyon sok háztartásban a peszáchot megelőző néhány hét, vagy akár egy-két hónap kisebb-nagyobb intenzitással az ünnepi felkészülésről szól. A zsidó háziasszonyoknak előre kell tervezniük mind a lakás egésze, mind a konyha szempontjából.

Egy szokás szerint, éppen azért, hogy a széder estén jóízűen tudják a maceszt fogyasztani, az ünnepet megelőző hetekben nem esznek maceszt. Vannak közösségek, ahol purimtól kezdve tilos a macesz fogyasztása, más helyeken csak niszán hónap beköszöntétől. Az előző évről megmaradt maceszt nem szokás eltenni és elfogyasztani a következő peszáchkor. A peszáchi takarítás első lépéseként tehát gondoskodnunk kell arról, hogy az előző évről maradt macesz utolsó morzsáit idejében eltüntessük. A maceszlapokból mácebráj, vagy maceszos kávé készülhet, a finomra darált maceszből (maceszliszt) pedig maceszgombóc leves, vagy maceszos sütemény. Érdemes a mélyhűtő, valamint a kamra tartalmát is áttekinteni, és nekilátni a felhalmozott készletek felhasználásának.

P1160774

Maceszgombóc leves

húsleves nagy lábosban, bő lével (használhatunk zöldséglevest is)

a gombócokhoz:

2 bögre maceszliszt

6 nagy tojás

6 ek. olaj

1 bögre víz

só, bors, pirospaprika, gyömbér ízlés szerint

A gombóc hozzávalóiból könnyen formázható masszát készítünk. Szükség szerint adjunk még hozzá vizet, vagy maceszlisztet. Fél óra pihentetés után nedves kézzel gombócokat készítünk, majd a gombócokat néhány órára mélyhűtőbe tesszük. Egy órával a leves elkészülte előtt a gombócokat a lábosba tesszük, újra felforraljuk a levest, és egy óra alatt, kis lángon, fedő alatt készre főzzük. A gombócok alaposan megdagadnak (nagyon sok folyadékot vesznek fel), ezért van szükség a nagy lábosra, illetve a sok lére. Ha nincs kellő méretű lábos kéznél, a gombócokat külön is kifőzhetjük a leves levében vagy enyhén sós vízben.

P1160775