A dió megítélése kettős a zsidóságban: vannak időszakok, amikor jót, és vannak, amikor rosszat jelent.

Ros hásánától kezdve egészen jom kipurig tartózkodunk a dióevéstől. A dió – héberül egoz – szó számértéke (a héber betűket számokként is felfoghatjuk, így minden szó egyben egy számot is jelent) 17. Ugyanannyi, mint a bűn – chet – számértéke, amennyiben a szót nem helyesen, hanem kiejtés szerint írjuk le. Mivel a félelmetes napokon, vagyis a tíz bűnbánó napon a bűnnek még a látszatától is tartózkodunk, ezért kerüljük a dió fogyasztását is. Ros hásánákor különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit eszünk: mivel a világ első ros hásánáján az első emberpár az evés által követett el bűnt, a mi feladatunk ennek a helyrehozása azáltal, hogy jelentőséget hordozó ételeket fogyasztunk ezen a napon, és kerülünk olyanokat, melyek negatív jelentéstartalommal bírnak.

Egy másik szokás ugyanakkor azt emeli ki, hogy a dió 17-es számértéke egy másik héber szó, a tov, vagyis jó számértékének felel meg. Az esküvőjét megelőző szombaton a zsinagógában a vőlegényt felhívják a Tórához (ezt a szokást jiddis szóval aufrufnak nevezik), és miután elhangzott a megfelelő tórai részlet, és elmondta a hozzá tartozó áldásokat, a közösség dióval, mazsolával és cukorkával dobálja meg, hogy házassága boldog és gyümölcsöző legyen. Ezt nevezik, szintén jiddis szóval, bevarfennek, vagyis megdobálásnak.

A szokás előképe a Talmudban szerepel: az esküvőn a talmudi időkben bort ittak, és búzával, mazsolával, valamint dióval dobálták a frissen egybekelt párt, annak jelenként, hogy bőséges gyermekáldást kívántak nekik.

 

Lisztmentes mák- és diótorta

párve,tej- és gluténmentes

½ pohár darált mák

1 ½ pohár őrölt dió

1 ½ pohár cukor

½ pohár olaj

½ kk. őrölt fahéj

1 kk. citromlé

8 tojás szétválasztva

A töltelékhez: néhány kanál gyümölcslekvár, vagy datolyakrém

A mákot és a diót mély tálba tesszük, majd belekeverjük a cukrot, az olajat és a citromlét. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat az előbbi tál tartalmához adjuk.  A fehérjéket egy megfelelően mély tálban kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a diós-mákos keverékbe. Sütőpapírral bélelt formában egy óra alatt készre sütjük (vigyázzunk, mert a teteje könnyen megég, ha látjuk, hogy nagyon gyorsan sötétedik, takarjuk le egy darab sütőpapírral, vagy fóliával). Ha megsült a sütemény, egy rácson hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk, és a lekvárral megtöltjük. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.