Mit tehet az ember, ha szeretné betartani a kóserság szabályait, de ezzel egyidejűleg nem szeretne lemondani az utazásról, új helyek megismeréséről? Ha olyan városokba, országokba is szeretne eljutni, és ott néhány napot eltölteni, ahol nincsen kóser élelmiszer? Bár közeledik a nyár vége, de még nincs teljesen vége a szezonnak, így most ebben a kérdésben nyújtunk segítséget olvasóinknak.

A kóserságot természetesen a nyaralás idejére sem lehet felfüggeszteni. A reggeli és a nap közbeni szendvics, gyümölcs könnyen megoldható, ha elegendő hozzávalót viszünk magunkkal, ám este általában jól esik egy tál főtt étel az elfáradt világlátóknak. Érdemes tehát előre felkészülni, nehogy kóser vacsora nélkül maradjunk egy-egy fárasztó kirándulás után.  A felkészülés már a szállás kiválasztásával kezdődik: míg mások a fürdőszobát, vagy a szállás felszereltségét tekintik mérvadónak, a kóser konyhát vezető utazó számára a legfontosabb kérdés: milyen típusú tűzhely van a konyhában. A gáz-, illetve a villanytűzhelyt ugyanis igazán nem ördöngösség kikóserolni (ehhez kérjék hozzáértő segítségét).  A kerámialapos tűzhely azonban nem kóserolható, így azt nem használhatjuk, ahogyan a szálláson található edényeket és étkészletet sem.

Az alábbiakban egy négynapos utazáshoz ajánlunk három könnyen és gyorsan elkészíthető vacsorát, hogy a háziasszonynak ne kelljen sokat fáradnia, az éhes családtagoknak pedig ne kelljen várakozniuk. Csupán egy megfelelő méretű lábosra, egy serpenyőre, egy fakanálra, egy vágódeszkára és egy éles késre van szükségünk hozzájuk, valamint elegendő tányérra és evőeszközre, és két uzsonnásdobozra, melyeket keverő- és tálalótálként is használhatunk. A  zöldségek-gyümölcsök mindenhol kóserek, ezeket tehát nem érdemes magunkkal cipelnünk, ahogyan a tojást sem. Utóbbiról azonban érdemes tudni, hogy nagyon sok helyen csak barna héjú tojást lehet venni, ami gyakran véres, vagyis kóser konyhában nem használható, így a felhasználni kívánt tojások számához képest kétszeres mennyiséget kell belőlük beszereznünk.

1. este: borsos csirkemell kockák zöldségsalátával

2 csirkemell kis kockákra vágva

2 ek. olívaolaj

só és bors ízlés szerint

néhány karika póréhagyma

1 paradicsom

 ½ uborka

½ paprika

póréhagyma

1 ek.olívaolaj, bors

A csirkemellet reggel, indulás előtt bepácoljuk az olívaolajba, sóval, borssal és póréhagymával ízesítjük. Hűtőbe tesszük. Este a húst serpenyőbe tesszük, még egy kis olívaolajat öntünk alá, és nagy lángon, kevergetve főzni kezdjük. Mialatt a hús készül, a zöldségekből salátát készítünk, olajjal és borssal ízesítjük, alaposan összekeverjük. A hús mintegy 15 perc alatt fő át. Azonnal tálaljuk.

2. este: tonhalas-szardíniás tészta paradicsomsalátával

1 zacskó tészta

2 doboz szardínia

1 doboz konzerv tonhal

paradicsom, póréhagyma, bors, olívaolaj

A tésztát kifőzzük. Közben a halkonzerveket lecsöpögtetjük, a halat összetörjük, és az elkészült, leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Míg a tészta fő, elkészíthetjük a paradicsomsalátát is: a paradicsomokat félbevágjuk, és vékonyra szeleteljük. A póréhagymából vékony szeleteket vágunk, és összekeverjük a paradicsommal. Egy evőkanál olívaolajjal és egy kevés törött borssal ízesítjük.

3. este: kolbászos rántotta zöldségsalátával és pirítós kenyérrel

1 szál kóser kolbász

8 tojás

1 ek. olívaolaj

1 paradicsom

 ½ uborka

½ paprika

1 ek.olívaolaj, bors

Póréhagyma

Néhány szelet kenyér

A kolbászt felszeleteljük. A tojásokat feltörjük és enyhén felverjük. A póréhagymát is felszeleteljük, egy részét a kolbásszal és egy kanál olívaolajjal együtt a serpenyőbe tesszük, másik részét pedig nyersen kínáljuk a vacsorához. A serpenyőt a tűzre tesszük, és egy-két percnyi kevergetés után a tojást is hozzáadjuk a tartalmához. Mialatt a rántotta elkészül, feldaraboljuk a salátához való zöldségeket; a saláta olajjal és borssal ízesítve kerül az asztalra. Az elkészült rántottát átszedjük a lábosba, a serpenyőben pedig néhány perc alatt megpiríthatjuk a kenyérszeleteket is.