A bál táschit – a rombolás és a pazarlás tilalma – központi szerepet játszik a zsidó értékrendben.  A szükségtelen rombolás tilalmának alapja ez a két tórai mondat:

19. Ha ostromolsz egy várost hosszú időn át, harcolván ellene, hogy bevedd azt, ne pusztítsd el fáját, fejszét emelvén rá, mert ehetsz róla, de ki ne vágd azt, mert ember-e a mező fája, hogy ostrom alá jusson előtted? 20. Csak azt a fát, melyről tudod, hogy nem gyümölcsfa, azt megronthatod és kivághatod, hogy építs ostromot a város ellen, amely háborút visel veled, amíg el nem esik. (Mózes V. 20:19-20)

Tágabb értelemben azt mondhatjuk, hogy semmit nem szabad megsemmisíteni (vagy kidobni, lerombolni, bármi módon használhatatlanná tenni), ami még használható – legyen az víz, étel, energia, ruha, pénz, vagy bármi egyéb, kivéve, ha a rombolás által nagyobb érték jön létre, például ha a rombolás életet ment. A talmudi Jismáel rabbi a gyümölcsfák kivágásának tilalmából azt a következtetést vonta le, hogy magát a gyümölcsöt sem szabad elpusztítani, és ez az általánosan elfogadott háláchikus állásfoglalás Izraelben minden ennivalóra vonatkozóan.

Ebben a szellemben ajánlunk most egy gyors, egyszerű és finom módszert a kissé már megráncosodott, de még ehető gyümölcsök megmentésére. Cukorra nincsen szükség ehhez a recepthez, a gyümölcsök biztosítják a kellő édességet.

 

Gyümölcskompót

párve, glutén- és tojásmentes

3-4 édes alma

15-20 szem szilva

2-3 körte (opcionális)

3 ek. friss citromlé

néhány szem szegfűszeg

1 kk. őrölt fahéj

½ kk. szerecsendió és őrölt gyömbér

A gyümölcsöket megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi félig ellepi. Hozzáadjuk a citromlét és a fűszereket, majd 15-20 perc alatt készre főzzük. ha a folyadék elpárolog, pótoljuk, nehogy leégjen a kompót. Hűtőszekrényben néhány napig áll el.

Kósersági szempontból az alma ritkán jelent problémát, ha található is benne kukac, az könnyen és biztonságosan eltávolítható belőle. A szilva hajlamosabb a kukacosodásra, felhasználás előtt mindenképpen nyissuk szét a gyümölcsöt, és győződjünk meg róla, hogy nem lakik-e valamilyen élőlény benne. Amennyiben kukacos a szilva, vágjuk ki az egész fertőzött részt, és csak a teljesen tiszta darabot tartsuk meg.

Megszakítás