Ros hásáná, akárcsak a zsidó ünnepek általában, rengeteg szimbólumot sorakoztat fel. Minden, amit teszünk és amit eszünk, amit magunkra veszünk, vagy amit mondunk, mély jelentéstartalommal bír.

Nem mindegy, mikor alszunk, hogyan köszönünk, és az sem, hogy mi kerül az asztalra. Az ünnep mindkét estéjén a kidust követően, de a vacsorát megelőzően elfogyasztjuk a szimánimot, vagyis a jeleket. Ez nem micva, azaz parancsolat, hanem sokkal inkább minhág, tehát szokás. Éppen ezért a hagyományos jelek mellett újabbakat is kitalálhatunk.

A tradicionális jelek között a legismertebbek közé tartozik a gránátalma, héberül rimon.

Bölcseink azt mondják róla, hogy 613 magja van, éppen annyi, ahány parancsolat szerepel a Tórában. Ezért az újévi asztalnál fogyasztva azt kívánjuk általa, hogy érdemeink úgy sokasodjanak, mint a gránátalma magjai.

A gránátalma egyike Izrael hét szent terményének, melyre különleges utóáldást mondunk. A tórai történeteket kiegészítő midrás a következőt meséli el róla: amikor Noách (Noé) ételt osztott a hajóján élő állatseregletnek, nem tudta, mivel táplálja a kaméleont. Már nagyon éhes volt szegény kis állat, és éppen ekkor Noách egy gránátalmát vágott fel. A gyümölcsből kiesett egy pici hernyó, a kaméleon pedig boldogan felkapta. Innen tudta meg Noách, hogy mit eszik a kaméleon.

Gránátalmás saláta

1 gránátalma magjai

3 ek. megfőzött bulgur

3 ek. friss koriander

1 ek. friss petrezselyem

1 újhagyma, felaprítva

½ lilahagyma, apróra vágva

½ citrom leve

1 ek. extra szűz olívaolaj

só és bors, ízlés szerint

A friss zöldfűszereket vízbe áztatjuk, nehogy bogár kerüljön általuk az ételbe, felhasználás előtt alaposan megvizsgáljuk a leveleket, a gránátalmát szétnyitjuk, magjait kivesszük, és – nehogy úgy járjunk, mint Noé –, ellenőrizzük, hogy nincs-e a magok között kártevő. Az újhagymát is alaposan megmossuk, és megvizsgáljuk, nehogy bogarat vigyünk vele az ételbe. A zöldfűszereket és az újhagymát, valamint a lilahagymát felaprítjuk. A bulgurt kétszeres vízben, pici sóval megfőzzük, majd lehűtjük. A hozzávalókat tálba tesszük, óvatosan összeforgatjuk, és húsokhoz köretként, vagy előételként, más saláták társaságában kínáljuk.

Megszakítás