A kóser konyha alapvető, sokak által ismert szabályai mellett olyan, kevésbé ismert szabályok is vannak, melyeket figyelembe kell vennünk, ha kóser háztartást vezetünk.

Ezek közé tartozik a bisul Jiszráel, vagyis a zsidó főzés. Ez azt jelenti, hogy a kóser konyhában kóser alapanyagokból készített étel csak akkor lesz kóser, ha a sütés, illetve főzés menetében zsidó is részt vett. Ehhez elég lehet annyi, hogy zsidó gyújtja meg a tüzet, illetve kapcsolja be a sütőt.

A bisul jiszráelen belül létezik a pát jiszráel – zsidó kenyér kategória, ami minden, gabonából készült ételre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a sütést részben, vagy teljes egészében zsidó végezte. Ehhez, akárcsak a bisul jiszráel esetében – elegendő, ha egy zsidó gyújtja be a sütőt. Spirituális okokból a rabbik azt tanácsolják, hogy még az is, aki nem figyel oda különösebben arra, hogy pár jiszráelt egyen, tisré hónapban, az őszi nagyünnepekkor, illetve szombatonként legyen szigorúbb, és ragaszkodjon a pát jiszráel fogyasztásához.

Záátáros focaccia

párve, tojásmentes

3 pohár teljes kiőrlésű liszt

1 pohár langyos víz

3 ek. instant élesztő

3 ek. olívaolaj

2 kk. só

2 ek. záátár

fél kk. őrölt koriander és őrölt római kömény

csipetnyi durva szemű bors

A tetejére:

olívaolaj

3 gerezd fokhagyma felaprítva

1-2 kk. záátár

Az élesztőt összekeverjük a vízzel, és félretesszük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül az élesztős keveréket is, és rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva egy órán át kelesztjük, majd kissé átgyúrjuk, és kerekre nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, további fél órán át kelesztjük. Ujjunkkal mély gödröket csinálunk a tésztában, majd további fél órán át kelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük 200 fokra. A focaccia tetejét bőségesen megkenjük olívaolajjal, megszórjuk felaprított fokhagymával és záátárral, és mintegy húsz perc alatt ropogósra sütjük. Melegen, forró zöldséglevessel, vagy önmagában tálaljuk.