A datolya az egyetlen olyan növény, mely Izrael hét termése között és a szukoti csokorban is szerepel. Előbbiben az édes gyümölcse, utóbbiban a levele. Bölcseink megjegyzik, hogy a datolyapálma azért különleges, mert minden részét felhasználhatjuk: a törzse építkezésre alkalmas, leveleiből készül a szukoti sátor teteje, a szchách; középső, zárt levele a szukoti csokor lulávja lehet, a termését frissen vagy szárítva fogyaszthatjuk, illetve édes méz is készülhet belőle.

A Zsoltárok Könyve az igaz embert pálmafához hasonlítja: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként virul. Bölcseink szerint a datolyapálma ahhoz az emberhez hasonlít, aki saját spirituális igényei mellett másokra is odafigyel. Nem nő túlságosan magasra, de édes gyümölcsével a körülötte élőket is ellátja: életet, erőt, energiát ad másoknak.

Ezzel az édes gyümölccsel töltöttük meg az alábbi süteményt, mely a szombati étkezések alkalmával, vagy akár a közelgő purim lakomáján is megállja a helyét.

 

Datolyakrémes tekercs

tojásmentes, párve

1 csomag fagyasztott rétestészta

olaj

1 tábla étcsokoládé

200 gramm darált dió

2 doboz datolyakrém

fél tk. őrölt fahéj

P1150599

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és összekeverjük a datolyakrémmel, valamint a dióval (datolyakrém híján 150 gramm apróra vágott datolyát keverjünk össze porcukorral, és ehhez adjuk az olvasztott csokoládét, valamint a diót). Egy réteslapot leterítünk, olajjal megkenjük, ráfektetjük a következő réteslapot, azt is megkenjük. Amíg egy réteslappal dolgozunk, a többit tartsuk benedvesített konyharuha alatt, nehogy kiszáradjanak és összetörjenek.  Néhány kanál tölteléket rakunk a beolajozott lapra, majd szorosan feltekerjük. A többi lappal is így járunk el. Az elkészült tekercseket kerek sütőformába igazítjuk, olajjal megkenjük, és mintegy fél óra alatt 180 fokon aranybarnára és ropogósra sütjük. Ha kihűlt, díszítésként megszórhatjuk porcukorral.

P1150642

Megszakítás