A Tízparancsolat átadása után a Tóra számos, látszólag egymástól független törvényt és parancsolatot sorol fel, ebben a hetiszakaszban (Mispátim, vagyis törvények) összesen 53-at. Ezek egy része az étkezéssel kapcsolatos:

A Tórában leírt, viszonylag szűkszavú parancsokat, illetve tilalmakat az évezredek folyamán bölcseink kiszélesítették, magyarázták, az adott kor követelményei és lehetőségei szerint újabb és újabb válaszokat adtak a micvákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre. A kóserság szabályai igen szerteágazóak, a felmerülő kérdésekkel érdemes szakértő rabbihoz fordulni, és időről időre felfrissíteni a tudásunkat.

 

Most egy egyszerű, elkészíthető édességet kínálunk, melyben nincs se tej, se hús, és még sütni sem kell. Csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az alapanyagok megfelelő kósersági pecséttel rendelkezzenek:

 

Csokoládéval bevont mogyoróvajas rizspehely szeletek – sütés nélkül

Párve, tojás- és gluténmentes, vegán

5 pohár natúr puffasztott rizspehely

1 pohár szilán (datolyaméz), vagy virágméz

1 pohár cukor (lehet barna cukor is)

Másfél pohár mogyoróvaj

4 tábla étcsokoládé

 

A szilánt (vagy mézet), a cukrot és a mogyoróvajat lábosba töltjük, és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad (vigyázzunk, mert könnyen megég). A rizspelyhet kimérjük egy nagy tálba, hozzáöntjük az összemelegített keveréket, és egyenletesen elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tálcára terítjük, és alaposan lenyomkodjuk, hogy a lehető legjobban összeálljon. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a tálcára kiterített keveréket. Azonnal tetszőleges méretű darabokra vágjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Hűtőben, zárt dobozban tároljuk.

zsido.com