A zsidó gondolkodás egészen a kezdetektől fogva sokat foglalkozik az étkezéssel. Azzal is, hogy mikor és mit ehetünk, vagy kell ennünk, és azzal is, hogy mikor és mit nem szabad elfogyasztanunk. Rögtön az ember teremtése után arról értesülünk, hogy az első emberpár minden fáról ehet, kivéve a jó és rossz tudásának fáját, melynek gyümölcse tiltott volt a számukra. Az ember azonban már akkor is a tiltott gyümölcsöt kedvelte, és a világon az Isten ellen elkövetett első bűn éppen a meg nem engedett evés volt. E bűnön keresztül a jécer hárá, a rossz ösztön az ember egyik belső meghatározója lett, mely a mai napig mindannyiunkat újra meg újra próbára tesz. Amikor az első emberpár evett a fáról, azzal az egész világra tisztátalanságot hoztak.

Nem csoda hát, ha a zsidó jog és törvénykezés sokat foglalkozik a Tóra követelményeinek megfelelő étkezés kérdéseivel. Néhány nappal ezelőtt ünnepeltük tu bisvát ünnepét, a fák újévét. Bár a naphoz tartozó parancsolatok kizárólagosan mezőgazdasági jelentőségűek, a nap körül kialakult szokások azonban igen mély mondanivalóval bírnak. A Lengyelországban a XIX. században élt Cádok HáKohen hászid rabbi egyenesen arról beszélt, hogy a tu bisváti asztal valójában az első emberpár bűne előtti állapot megjelenítése. Az asztalon számos gyümölcsöt találunk, Izrael Földjének gyümölcseit és más terméseket, éppen úgy, ahogyan az Örökkévaló mondta: „A kertnek minden fájáról ehetsz; de a jó és rossz tudásának fájáról ne egyél… (2:16-17)”.

Ugyanakkor nem tudjuk, hogy melyik gyümölcs volt a tiltott gyümölcs, és – mivel Erec Jiszráel termései is az asztalra kerülnek – minden bizonnyal a tu bisváti lakoma részét képezi. Vannak vélemények, melyek szerint füge, mások szerint szőlő, esetleg búza, vagy gránátalma volt. Izrael Földjének hét különleges gyümölcse közül bármelyik lehetett, a különféle magyarázók minden egyes fajtával kapcsolatban el tudják mondani, miért éppen az lehetett a tudás fájának termése.

Nem az történik-e tu bisvátkor, ami az első emberpár esetében, hogy megtartották a pozitív parancsolatot: egyetek, ám figyelmen kívül hagyták a tiltást, hogy arról a fáról ne egyetek? Elfogyasztjuk a gyümölcsöt, mely a jó és rossz tudásának fáján termett, és úgy gondoljuk, hogy az egy micva? Ráv Cádok szerint ez a fa egyszerre volt a hét különleges növény mindegyike és egyike sem. Nem a fa fizikai értelmében kell ugyanis tekinteni, hanem spirituális vonatkozásaiban: ahogyan eszünk. Ha csak a világ fizikai élvezetével vagyunk elfoglalva, megfeledkezve a Teremtőről, az olyan, mintha a jó és rossz tudásának fájáról ennénk. Elvesszük az ajándékot, de az ajándékozót figyelmen kívül hagyjuk. Ha azonban tu bisvátkor azokból a gyümölcsökből eszünk, melyek akármelyike lehetett a tudás fájának termése, és eközben folyamatosan tudatában vagyunk az Örökkévaló jelenlétének, akkor valójában kijavítjuk az első bűnt.

A gyümölcsök fogyasztása előtt és után mondott áldás további lehetőséget nyújt az első bűnt jóvátételére. Még akkor is, ha az étkezés nyújtotta öröm elvonja a figyelmünket, az evés előtti és az azt követő áldásmondás tudatosságot hoz a táplálkozásunkba, és soha nem feledkezünk meg arról, Aki mindezt nyújtja nekünk.

Bár tu bisvát már elmúlt, a gyümölcsök fogyasztása mindig aktuális, különösen a téli hónapokban. Csokoládéba mártott narancs- és mandaringerezdeket kínálunk. Evés előtt ne felejtsük el elmondani a boré pri háec áldást, utána pedig a boré nefásot utóáldást. Amennyiben a gyümölcsöket borító csokoládét külön fogyasztjuk, úgy a sehákol áldást is mondjuk el feltétlenül.

 

Csokoládéba mártott citrusfélék

párve, glutén- és tojásmentes

2 narancs

2 mandarin

2 tábla párve csokoládé

kókuszreszelék a szóráshoz

 

A gyümölcsöket megpucoljuk és gerezdekre szedjük. A csokoládét kis kockákra tördelve vízfürdőben felolvasztjuk. Egy tálcát sütőpapírral kibélelünk, és megszórjuk kókuszreszelékkel. A narancs- és mandaringerezdek egyik végét az olvadt csokoládéba mártjuk, majd sorban óvatosan a sütőpapírra helyezzük. Ha mindegyikkel készen vagyunk, a gerezdek csokoládés részét megszórjuk kókuszreszelékkel, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.

 

zsido.com

Megszakítás