2014 nyarán, egy csütörtök este három fiatal hazafelé indult, hogy a jesivában végigtanult hét után a szombatot otthon tölthessék. Ám ők hárman, Ejál Jifrách, Gilád Sáár és Náftáli Frenkel soha nem érek haza. Arab terroristák elrabolták és nem sokkal később brutálisan meggyilkolták őket. Holttestükre majdnem három hét kutatás után bukkantak rá, addig egész Izrael egy emberként imádkozott az épségükért és az előkerülésükért. A három érintett család példa nélkül álló erővel és hittel járta végig a tragikus utat, és azóta is számos projektet vezetnek a három fiú emlékére.

A három meggyilkolt fiú

Ezek közül az egyik a Mátok bálév, vagyis édes szív elnevezésű akció, melyet Gilád Sáár családja alapított. Gilád születésnapja tévét hó 19-én van, ebben az évben ez éppen a mai napra, január 16-ra esik. Ebben az évben immár hatodszor rendezik meg a Mátok bálév akciót, melynek keretében otthon sütött, vagy készen vásárolt süteményeket, vagy más ételt osztanak ki különböző településeken. „Azt szeretnénk, ha a hónap során süteményeket sütnének, finom ételeket készítenének. Ezek fényképét és receptjét töltsék fel az oldalunkra. Utána osszák ki a süteményt, vagy az ételt szomszédoknak, vagy barátoknak, de legfőképpen olyanoknak, akiket nem ismernek. Kérjék meg őket, hogy ők is tegyék meg ugyanezt: süssenek, fényképezzenek és osztogassanak.” – áll a projekt számára alapított, Gilád konyhája elnevezésű Facebook-oldalon olvasható bemutatkozásban.

Gilád Sáár az édesanyjával, Bát-Gálimmal, aki a projektet vezeti
Kiosztásra váró csomagok

Az oldalról kis szórólap is letölthető, amit kinyomtatva a csomagocskákhoz mellékelhetünk. Ebből megtudhatjuk, hogy az ötletet az adta, hogy Gilád nagyon szeretett a konyhában tevékenykedni. Kedvence a csokicsipszes keksz volt, amit ő maga is szívesen és gyakran készített, ezért az akcióban a leggyakrabban kiosztott sütemény éppen a csokicsipszes keksz. Egy másik fajta szórólap segítséget is nyújt az elkészítéshez, azon ugyanis egy receptet olvashatunk:

 

Gilád kedvenc süteményének receptje

 

2 ½ pohár liszt

½ kanál só

1 kk. szódabikarbóna

2 pohár csokicsipsz

200 g vaj

1 ½ pohár barna cukor

2 tojásokat1 kk. vaníliakivonat

 

(Párve változathoz helyettesítsük a vajat egy pohár olajjal, és használjuk étcsokoládéból készült csokicsipszet.)

 

A vajat és a cukrot alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd az egészet az első tál tartalmához adjuk. Beletesszük a csokicsipszet, és alaposan megkeverjük. Kiskanál segítségével, vagy nedves kézzel gombócokat készítünk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük azokat. 190 fokosra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Változat: ha egészségesebb süteményt szeretnénk, akkor az egyik pohár liszt helyett használhatunk zabpelyhet, müzlit, vagy teljes kiőrlésű lisztet. Különlegesebb ízhatás eléréséhez dúsíthatjuk a süteményt reszelt narancshéjjal, vagy diófélékkel.

 

Emlékük legyen áldott!

 

zsido.com