Halas ételhez halas történet.

A következő héten vasárnap este belépünk ádár hónapjába. A hónap csillagjegye a halak, héberül dágim. Amikor Jáákov ősapánk azzal áldotta meg Joszef fiait, Efrájimot és Menásét, hogy „és növekedjenek sokasággá a földön” a héber kifejezés – vájidgu – a dág, hal szóból ered. Ahogyan a halak különös termékenységükről ismertek, úgy áldotta meg Jáákov az unokáit azzal, hogy nemzedékek hosszú sora kövesse őket.

A zsidó népet is a halakhoz hasonlítják: úgy élteti a halakat a víz, ahogyan a zsidó népet élteti a Tóra. Ha a zsidók sokat tanulmányozzák a Tórát, és odafigyelnek a parancsolatok betartására, a világ nem bánthatja a zsidó népet. A Talmud (Bráchot 61b) mesél el egy történetet: amikor a rómaiak megtiltották a zsidóknak, hogy Tórát tanuljanak, rabbi Akiva összegyűjtötte a tanítványait, és nyilvánosan tanulmányozták együtt a Tórát. Egy ember megkérdezte tőle: mondd csak, Akiva, nem rettegsz a rómaiak haragjától? Így válaszolt erre a bölcs mester: „Elmondok neked egy mesét. Egyszer egy róka a folyóparton sétált, és látta a vízben ide-oda úszkáló halakat. Megkérdezte tőlük: ’Mi elől menekültök?’ Azt válaszolták: ’Az emberek hálói elől’. Megkérdezte erre a róka: ’Nem akartok kijönni ide, a szárazra, hogy egymás mellett élhessünk, mint egykor őseink?’ így feleltek erre a halak: ’Valóban téged neveznek minden állatok legbölcsebbikének? Nem bölcs vagy te, hanem bolond. Ha félünk a saját, életet adó környezetünkben, mennyivel inkább félhetnénk egy olyan környezetben, amiben meghalnánk!’ Így van ez velünk is”- folytatta rabbi Akiva – „Ha ilyen rossz a helyzetünk, amikor ülünk, és a Tórát tanulmányozzuk, melyről az van írva, hogy az adja életünket és napjaink számát, mennyivel rosszabb helyzetben lennénk, ha még el is hanyagolnánk azt.”

Ceviche – perui halsaláta

párve, tojás- és gluténmentes

500 gramm nagyon friss lazacfilé, bőre nélkül

1 puha, de felkockázható avokádó

½ kk. só

chillipaprika pehely, ízlés szerint

4-5 citrom leve

1 gránátalma

friss petrezselyem, vagy koriander a díszítéshez

Egy tálban összekeverjük a citromlét a chillipaprikával és a sóval, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott halat és avokádót. 3-4 órán át letakarva, hűtőben pihentetjük, időnként megkeverjük. Tálalás előtt megszórjuk gránátalmával és apróra vágott zöldfűszerrel.

Bár a hal nem igényel kóser vágást, fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban kóser halat vettünk-e (van-e uszonya és pikkelye is), és az is, hogy kóser késsel vágja fel az árus a halat.