A gabona, amely megmentette Izraelt az éhezéstől.

 

A fiatal állam első időszakát kísérő szűkölködés éveiben a Hadassah nevű cionista nőszervezet azért küzdött, hogy az Egyesült Államokból bulgurt importáljanak Izraelbe. 1948-ban, amikor az éppen csak megalakult Izrael igencsak szűk esztendőknek nézett elébe, kénytelen volt komoly megszorításokkal osztogatni a porciókat. Ugyanezekben az években azonban az Egyesült Államokban fölösleg képződött bizonyos mezőgazdasági terményekből. Ezek közé tartozott a bulgur is.

Bár a bulgur csak az utóbbi években vált világszerte népszerű eledellé, használata igen elterjedt volt a középkorban a keleti és a mediterrán konyhában. A közel-keleti zsidók körében a bulgur egyértelműen a szegények eledelének minősült. Jemen és Kurdisztán végtelenül elszegényedett zsidó lakosai között például igen gyakran került a asztalra főfogásként, kiegészítve más, szintén igen egyszerű összetevőkkel.

Az amerikai kormány úgy igyekezett megoldani a mezőgazdasági fölösleg kérdését, hogy közben ne kelljen megsemmisíteni a többlet élelmiszert. Ezért hozott egy olyan rendelkezést, melynek értelmében regisztrált önkéntes szervezeteken keresztül a világ bármely pontján élő nélkülözők között szétosztható az élelmiszer. A szétosztható javakat ládákba rakták, a szervezeteknek csak a szállítási költségeket kellett állnia.

A Henrietta Szold által alapított cionista nőszervezet, a Hadassah felismerte, hogy ez az új törvény ritka alkalmat kínál az ifjú Izrael Állam megsegítésére. A Hadassah eredeti feladata az volt, hogy adományokat gyűjtsön az izraeli egészségügyi ellátás támogatására. Ahhoz, hogy hozzájuthassanak a felajánlott élelmiszerfelesleghez, elismert önkéntes szervezetként kellett bejegyeztetni magukat, és meg kellett kapniuk az Egyesült Államok Külügyminisztériumának engedélyét. Ez a folyamat meglehetősen nehéznek bizonyult. Végül, több hónapnyi megfeszített munka után, a szervezet vezetőinek kezében voltak a szükséges engedélyek és igazolások.

1951 és 1953 között a Hadassah több, mint 20 millió dollár értékben juttatott élelmiszert Izraelbe, és a következő években is hasonló nagyságrendben folytatták a szállítást. A Zsidó Ügynökség (Szochnut) segítségével – ők vállalták a szállítási költségeket – a Hadassah befogadási központokban, jóléti intézményeknél, iskolákban és kórházakban osztotta szét az ételt, mind a zsidó, mind pedig az arab lakosság körében, szerte az egész országban.

A visszaemlékezések szerint a később elnökhelyettesként szolgáló Hubert Humphrey szenátornak igen nagy szerepe volt abban, hogy a bulgurt is bevették az élelmiszerfelesleg-programba. Érdekes módon a kongresszusi jegyzőkönyvbe héberül került bele a kifejezés, miután Humphrey bejelentette a szenátusban, hogy a bulgur is a program része lesz, így ez volt az első alkalom, hogy a kongresszusi jegyzőkönyvben héber szó jelent meg.

Henrietta Szold

A bulgur azóta is igen népszerű Izraelben. Az egészséges táplálkozást propagáló mozgalmak egyre nagyobb sikere miatt mind több országban fogyasztják előszeretettel. A bulgur igen sokoldalúan felhasználható egyszerű salátáktól a bonyolult főételekig.

A jemeni és keleti ételek című szakácskönyv az Izraeli Nemzeti Könyvtárban

A közel-keleti hagyományokból táplálkozó zsidó szakácskönyvek közül az elsők között jelent meg a Jemeni és mizráchi ételek című gyűjtemény. Ebben a szerzők, Naomi és Simon Cábár egy egész fejezetet szenteltek ennek a csodálatos élelmiszernek, melyet a könyvben nem a nemzetközi bulgur szóval illetnek, hanem rifotnak neveznek. Ebből a könyvből idézünk egy receptet:

 

Harisz

 

Húsos

 

2 pohár rifot (bulgur)

½ kg marhacsont

1 hagyma

1 paradicsom

hawadzs fűszerkeverék

 

A bulgurt megtisztítjuk és átöblítjük. Egy fél lábosnyi vizet felforralunk, abba tesszük a csontokat, a hagymát, a fűszert és a sót. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a bulgurt. Ezután az edényt letakarjuk és nagyon pici lángon egész éjjel főzzük. Forrón tálaljuk.

 

zsido.com

 

Forrás: NLI