Íme, egy egzotikus peszáchi sütemény.

Miközben folyik a peszáchi takarítás, a háziasszonyoknak arra is kell gondolniuk, hogy mit eszik a család az ünnep hét (Izraelen kívül nyolc) napján. A maceszon kívül nem fogyasztunk semmi olyat, ami lisztből készült volna, és az askenázi zsidók számos egyéb ételféleségtől is tartózkodnak, melyeket egységesen kitniotnak (hüvelyesek) nevezünk. Jóval több élelmiszer tartozik azonban ebbe a csoportba, mint a neve alapján gondolnánk, például a bab, a borsó, a lencse, a kukorica, a rizs, a szója, a csicseriborsó, a földimogyoró, a napraforgó-, a len- és a szezámmag is.

Az itt bemutatott sütemény kókuszreszelékből és tojásból készül – ez a két összetevő képezi számos peszáchi sütemény alapját. Ha peszáchra készítjük, figyelni kell arra, hogy a kókuszreszelék peszáchra kóser legyen, ugyanis előfordul, hogy a kókuszreszelék nem gluténmentes (olyan környezetben készül, ahol lisztet is használnak), illetve, hogy kitniotot tartalmaz (olaj formájában), továbbá, hogy az edény kikenéséhez használt olaj is peszáchi legyen (pl. dióolaj).

P1610204

Brazil kókusztorta (Quindim)

gluténmentes, párve

3 pohár kókuszreszelék

4 egész tojás és 5 tojássárgája

1 ek. vaníliakivonat

2 pohár cukor

fél pohár kókusztej

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Használhatunk kézi mixert is. Egy hőálló üvegtálat kiolajozunk, cukorral megszórjuk, majd beleöntjük a kókuszos-tojásos keveréket. Az üvegtálat vízzel teli sütőtálcába állítjuk, és 180 fokon nagyjából másfél órán át sütjük, amíg a sütemény összeáll és aranyszínűvé változik. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészült quindimet süteményestálra fordítjuk, hogy a leülepedett tojássárgájától nedves alja kerüljön a tetejére, és kihűtve tálaljuk.

P1610202