Izraeli újítás oldhatja meg a világ avokádó-szükségletének kielégítését.

 

A hosszú nyári avokádóhiány – és az ebből fakadó magas árak – a végéhez közeledik, az avokádó kedvelőinek nagy megkönnyebbülésére. Az izraeli avokádó-szezon az elmúlt napokban kezdődött meg hivatalosan, amikor is a gálil fajtához tartozó termések végre megérkeztek az üzletek polcaira. A gálil izraeli tenyésztésű avokádó fajta, mely jóval a többi típus előtt kezd virágozni, és ezért ez az első, amelyik az új szezonban termést hoz.

Az izraeli termelők jelenleg hatféle avokádót termesztenek nagy mennyiségben a gálil mellett, ezek közé tartozik egy másik izraeli tenyésztés, az ettinger is, melyet szeptember végén szednek, valamint a világ legismertebb és leggyakoribb fajtája is. A mag nélküli, cocktail fantázianevű fajta azonban Izraelben nem, csupán Spanyolországban terem.

Bár jelenleg több európai országban évi fél kilóra tehető az egy főre jutó avokádófogyasztás, ez az arány a zöld, krémes állagú gyümölcs egyre szélesebb körben való elterjedésével gyorsan megváltozhat, jelentette ki az izraeli avokádótermesztők egyik egyesületének vezetője, Jiftách Ortál. A férfi azt is elárulta, hogy ha nem teljesen érett tapintású gyümölcsöt vásároltunk, tegyük azt egy alma, vagy egy banán társaságában papírzacskóba. Utóbbiakból etilén szabadul fel, és ez igen hamar fogyasztásra teljesen alkalmassá teszi az aligátorkörtének is nevezett finomságot. Mivel a felvágott avokádó gyorsan oxidálódik, ajánlott a szeleteket citromlével bekenni.

Izraelbe valószínűleg keresztény szerzetesek hozták be az egyébként dél-amerikai eredetű avokádót még az 1920-as években. A zsidó állam az 1960-as évek óta foglalkozik nagybani avokádó-termesztéssel. Vallási szempontból azt érdemes tudnunk az avokádóról, hogy, mivel fán nő, boré pri háéc, vagyis áldott, aki a fa gyümölcsét megteremti áldást mondunk rá fogyasztás előtt, utána pedig az általános boré nefásot utóáldást. Kósersági szempontból az avokádó igen egyszerű termés, mossuk meg, vágjuk fel, és ha nem látunk rajta semmiféle nyomot, ami kártevő jelenlétére utalna, azonnal használhatjuk is.

Ha sikerült ezt az ízletes és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag gyümölcsöt beszerezniük, érdemes elkészíteni az alábbi egyszerű krémet akár hétköznapra, akár szombatra:

 

Avokádókrém

párve, glutén- és tojásmentes

1 érett, puha avokádó

2 kanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

csipetnyi só

Az avokádót kettévágjuk, magját kiemeljük, belsejét kikaparjuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a citromlét, az összetört fokhagymát, sózzuk, és jól összekeverve azonnal tálaljuk, mert a hosszas tárolástól oxidálódik, vagyis megfeketedik.

Szombaton azt az avokádót szabad villával összetörni, amelyik olyan puha, hogy kézzel könnyedén szét tudjuk húzni. Vannak, akik ezt még szigorúbban veszik, és csak változtatással (héberül sinujjal) törik össze az avokádót, például kanállal, vagy a villa nyelével. Fokhagymát fokhagymanyomón nem szabad összetörni szombaton, érdemes előre elkészíteni, vagy fokhagyma port is használhatunk helyette. A citromlét rácsavarhatjuk az avokádóra (vagy más salátára), amennyiben az javítja az étel ízét (de nem tehetjük meg azt, hogy előbb csavarjuk bele a citromlét egy tálba, és ahhoz adjuk a gyümölcsöt). 

zsido.com

Forrás: JPost