Amit nem lehet odaszállítani, helyben állítják elő.

Manaus városa az Amazonas vidékén, a brazíliai őserdő mélyén fekszik. Bár több mint két millióan lakják, a városba szinte nem vezetnek utak, nagyobb távolságról kizárólag légi úton közelíthető meg.  Manaus zsidó közössége a XIX. század elején alakult ki, amikor több ezer marokkói zsidó érkezett a vidékre a felívelő gumiipar hatására. Mivel az asszimiláció nagyon erős volt, mára néhány százan maradtak csupán. A legközelebbi zsidó hitközség Belemben található, mely két órás repülőúttal érhető el. A manausi közösséget természetesen a Chábád mozgalom küldöttei segítik.

Rabbi Ariel Raichman, felesége Devorah Leah és öt gyermekük 2009-ben érkeztek a városba, és hamar alkalmazkodtak a speciális körülményekhez. Kóser élelmiszer Belemből és Sao Paulóból érkezik hozzájuk időként, egyébként igyekeznek a helyi lehetőségeket kihasználni. „Sok halat eszünk. A halpiacra viszem magammal a késemet és a vágódeszkámat, és ezt adom oda az árusnak, hogy kifilézze a családomnak szánt halakat” – mondta Raichman rabbi. Gondolni kell azonban a város zsidó lakosaira is. Ha csak a legalapvetőbb kóser élelmiszerek érhetők el mindenki számára, akkor a Tóra előírásai szerinti étkezés nem lenne túl népszerű a helyi zsidók között. „Miért is támaszkodnánk kizárólag csak a drágán ideszállított kóser élelmiszerekre?” – tette fel a kérdést a rabbi. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy helyben, olcsón kell előállítani a kóser termékeket ahhoz, hogy a helyiek is a szabályoknak megfelelő konyha vezetése mellett döntsenek.

1-Ovens

Első lépésként a rebecen állított össze minden héten egy menüt, melyből sábátra lehetett rendelni. Később a rabbi fogott össze egy pizzéria tulajdonosával, és kikóserolták az üzletét. Sálom Ohana, az izraeli üzletvezető örömmel működik együtt a rabbival. Az első nap már húsz manausi zsidó érkezett a pizzériába. Ez volt az első alkalom a városban, amikor egy vendéglátó ipari egység kóser fogásokat kínált.

Raichman rabbi legutóbb egy pékséggel állapodott meg. Hetente egy napra kikóserolják a sütödét, hogy kóser bárchesz kerülhessen a sábáti asztalokra és legyen a városban kóser kenyér. Egy forgalmas bevásárlóközpontban pedig egy fagylaltozó vált kóserrá a rabbi felügyeletével.

„Az a célom, hogy felhívjam a figyelmet a kóser étkezés fontosságára. Korábban mindenki azt gondolta, hogy csak ott lehet elérhető a kóser élelmiszer, ahol népes közösség él. Nálunk viszont egyre több kóser élelmiszerrel találkoznak az emberek, és így egyre inkább az életük részévé válik ez a fontos micva” – mondta a rabbi.

A 35 éves Zehev Benzaken Manaus szülötte. Tanulmányait külföldön végezte, de visszatért a városba, hogy doktori értekezésén dolgozzon. Nagy örömmel konstatálta, hogy az eltelt évek alatt igencsak felpezsdült a zsidó közösség élete. „A rabbi érkezése előtt nem volt egyszerű zsidóként élni a városban. Sokan tartottak bizonyos szokásokat, de senki sem tudott túl sokat a hagyományainkról. Manapság azonban egyre többen tanulnak a zsidóságról és egyre többen kezdenek a parancsolatok szerint élni. Mindez a Chábád küldötteinek az érdeme” – fejtette ki Benzaken.

Forrás: lubavitch.com

 

Megszakítás