Födő Sándor: Kaddis című előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz látható július 10-én vasárnap, este nyolc órakor. A koncert 20 órakor gyertyagyújtással és egy megemlékezéssel kezdődik, melyet Zoltán Gábor író, szerkesztő tart, verseket fog felolvasni a visszatekintésen. Zoltán Gábor saját lakhelyének a Városmajornak nyilas múltját is kutatja. 

A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók 11 hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. Ez az egyik legfontosabb alappillére a zsidó liturgiának.

 

Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon – az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.

A koncert a Kaddis szövegére komponált gyászimával indul, az ezután következő dalok, tételek, a halálból indulnak az élet fele. A gyászból a túlélés, a továbblépés fele, a hit segítségével. A gyász feldolgozásának stációiként szólalnak meg egymás után a versmegzenésítések, magyar, arámi és héber nyelven, kortárs komoly és világzenei motívumok fúziójával.

A nagyjából 75 perces koncert az Exodus tétellel záródik. Exodus, Mózes 2. könyve, a kivonulás és felszabadulás, ami örömmel és szenvedéssel teli. Kivonulás a rosszból a bizonytalanságba, a jó reményében, a túlélés és jobb élet fele.

A koncertet a szakma nagyságai, elismert zenészek kísérik: többek között Rohmann Ditta nemzetközi hírű cselló művész és Szabó Dániel hazánk egyik legismertebb cimbalmosa.

A koncert az 1944 decemberében és 1945 januárjában kivégzett városmajori ártatlan áldozatoknak állít emléket.

Közreműködők

Bíró Eszter – ének

Födő Sándor – zongora, ütőhangszerek

Rohmann Ditta – cselló

Bujtor Balázs – hegedű

Csonka Gábor – hegedű

Haraszti Krisztina – brácsa

Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa

Szabó Dániel – cimbalom

Hámori János – trombita, sófár

Cserta Balázs – klarinét, tárogató

Hámori Zsófia – fuvola

Szabó Dániel – cimbalom

Kovács Zoltán – bőgő

Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zeneszerző és zenész. Számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen), illetve zenészként is közreműködik többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban.

Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, – aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé – az est szólistája, egyben a mű létrehozásának megálmodója.

Megszakítás