A kombiné nem kifejezetten az a ruhadarab, amit a szigorú szabályok szerint öltözködő haszid nők felsőruházatával hozunk kapcsolatba. Márpedig éppen ez az intim ruhadarab az, amivel újabban akár Crown Heigths utcáin is találkozhatunk – állítja a Vouge.

A cniut (a zsidó viselkedési és öltözködési morál) a hölgyek számára eltakart könyököt, vállalt, dekoltázst és térdet ír elő – ezt pedig gyakran különböző rétegek egymásra vételével érik el. Éppen ez a réteges öltözködés teszi láthatóvá a kombinét, amit hosszú ujjú felsők fölé, vagy – ha megfelel a hossza – akár egy leggingshez is fel lehet venni.

De nem csak ortodox körökben zajlik a kombinék csendes (és az illemnek megfelelő) forradalma: a 2015-ös őszi divatbemutatóján a Rag&Bone szalonképessé tette a kombinét azzal, hogy hosszú ujjú pólók, és testhezálló ceruzanadrág fölé adták. Ez a kinézet pedig nem is áll olyan messze attól, ahogy az ortodox ausztrál divattervezők, Chaya Chanin és Simi Polonsky használta ezt a hálószobából előkerült ruhadarabot.

ortidivat
Simi Polonsky és Chaya Chanin
A páros, amely a The Frock divatcég mögött áll, The Signature Slip néven már tervezett kulcscsontot fedő és hosszú ujjú verziót is kombinéból. A derék-kilógatós kombinékra is van tippjük: „Nem kell félni a rétegzéstől.” – mondja Polonsky – „Viselj egy ropogós fehér inget, esetleg egy csíkos, vagy sima garbót alatta.” És ha kicsit vagányabb külsőre vágysz? „Abszolút felpörgetheted egy magas szárú edzőcipővel és kapucnis felsővel.”

ortidivat2
Egy rétegesen öltözött Mimu Maxi modell
Adi Heyman, a szintén ortodox beállítottságú és a visszafogott-divatra fókuszáló Fabologie szerzője szerint a hideg sem akadály, csak dobjuk fel a kombinét egy merész szőrmével. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a vékony selyem anyag alá érdemes olyan alsó réteget venni, ami nem csúszik el.

Ezek az arányok mások szerint is fontosak. A Mimu Maxi tervezői, Musky Notik és Mimi Hecht szerint a kombinéhoz egyfajta „jing-jang” rétegzési effektusra van szükség. „Úgy kell felvenni, hogy a párosított daraboknak több súlya legyen. Egy vékony kardigán vagy egy selyem blézer tilos, míg egy extra-vastag kötött kardigán abszolút jó.” mondja Hecht, aki szerint, ha testesebb darabokkal hangsúlyozzuk a kombinét, akkor az azt üzeni, hogy tudatos döntés eredménye a viseletünk, nem csak magunkra kaptunk valamit.

ortidivat3
Réteges öltözködés a kifutón
Megszakítás