Három szlovák fiatalember Michal Palko (ének, cimbalom, fúvós hangszerek), Jakub Stracina (nagybőgő, ének) és Frantisek Kubis (tangóharmonika, ének, dob) – ahogy ők hívják – autentikus, progresszív neoklezmer zenéje ragadtatta ütemes tapsra a szentendrei Cháj Galéria és zsinagóga udvarán a közönséget, itt játszott az általuk alkotott Mojše Band, amely a Zsinagógák Hete keretein belül múlt hét vasárnap.

 

Michal Palkótól, a 2015-ben alakult együttes vezetőjétől megtudtuk, hogy a zenekar innovatív tolmácsolásában elhangzó közép-európai zsidó muzsika egyre nagyobb népszerűségnek örvend Szlovákiában. Ma már jól ismerik a műfaj minden rezdülését, variációját, ezért kedvtelve alkalmazzák az átjárást az egyik stílusból a másikba.

Legnagyobb sikerüknek azt tartják, hogy 2017-ben a Mojše Band megnyerte az amszterdami Nemzetközi Zsidó Zenei Fesztivált, s ennek nyomán meghívást kaptak 2018-ban Izraelbe is, majd 2019-ben a Sziget Fesztiválon is jelentős számú érdeklődött vonzott koncertjük. Ezt megelőzően részt vettek a Cimbalom Világszövetség 2018-ban rendezett budapesti újévi koncertjén is. A banda a tekintélyes krakkói Zsidó Kulturális Fesztiválon is vendégeskedett, valamint együtt dolgoztak a berlini Abraham Geiger Kollégiummal is.

Michal Palko emlékeztetett rá, hogy

„Moishi volt a Szlovákiában élő klezmerek eredeti neve. Ezek a zenészek a hagyományos zsidó zene helyett azonban elsősorban szlovák zenét játszottak, mert ennél remélték, hogy támogatáshoz jutnak. Ennek ellenére sok helyen a stílusában különböző összetevők gyönyörű szimbiózisa jött létre egyetlen zenei egésszé.”

A Szentendrén előadott dallamok a 16. század közepe óta népszerű közép-európai zsidó zenei stílusú luftmensch (jiddis: a romkocsmák világába elmerülő személy) darabokból állt. Az együttes mindenben igyekszik ragaszkodni a zsidó hagyományokhoz, ezért szombaton csak az ünnep kimenetele után lépnek fel. 

Mendy Myers, a szentendrei EMIH-Magyar Zsidó Szövetség zsinagóga rabbija, akinek édesapja Baruch Myers korábban maga is zenélt a Haszid dalok nevű négy tagú formáció tagjaként a Cháj Galéria udvarán, lapunknak elmondta:

„Többször hallottam már, hogy a Mojše Band egy olyan klezmer-zenekar, amely egészen különleges stílusban, kortársként játssza a muzsikákat, illetve több cseh és szlovák ismerősen mesélt róluk. Jól emlékszem arra, hogy a covid előtt édesapámmal (a pozsonyi főrabbival) tartottak egy közös koncertet. A mi együttműködésünk olyan, mint a „kéz a kesztyűben. Azt tervezzük, hogy egyre több hasonló programot, koncertet szervezünk a szentendrei Zsidóházban, és a Cháj Galériaban.

 

Tudom, hogy a zene boldogságot ad

Augusztus végén a Cháj Galériában adott megindító koncertet a „Haszid dalok” elnevezésű négytagú formáció. Az együttes egyik fő tagja Baruch Myers pozsonyi főrabbi, Menachem Myers, szentendrei rabbi édesapja. Ennek kapcsán beszélgettünk Baruch Myers rabbival.    – Van kedvenc helye Magyarországon? – 1993-ban költöztem Szlovákiába és 1995-ben jártam először Magyarországon, egy, az Oberlander Bá­ruch rabbi által … Olvass tovább