A magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, valamint a két ország közti együttműködés elősegítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést vette át hétfőn Ron Lustig, a Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma igazgatója a Parlamentben.

A díjat Jakab István, az Országgyűlés alelnöke adta át, aki ünnepi beszédében kiemelte: egy olyan ország parlamentje és kormánya nevében mond köszönetet az igazgató áldozatos munkájáért, ahol Európa negyedik legnagyobb zsidó közössége él. Meggyőződése, hogy nemcsak Magyarország polgárai, hanem a Kárpát-medencei magyarság nevében is elismeréssel adóznak áldozatos munkája előtt – fogalmazott az alelnök, aki köszönetét fejezte ki, hogy az intézmény működtetésével a múzeum alapító szülők hagyományait folytatva lehetőséget teremt a magyar identitás megélésére Cfát városában és egész Izraelben. Áldozatkész tevékenységével az egész magyar nemzetet szolgálja – mutatott rá Jakab István.

A cfáti emlékmúzeum jól példázza, hogy a magyar ajkú izraeliek ragaszkodnak magyar identitásukhoz. A magyar nemzetet a vallási és kulturális sokszínűség, a magas szintű vallási tolerancia jellemezte és jellemzi ma is. A kárpát-medencei magyar nyelvű zsidóság úgy lehetett és lehet a magyarság része, hogy közben egyedülálló kulturális értékeit megőrizhette, gazdagítva ezzel az összmagyarságot – fogalmazott Jakab István.

Hozzátette: a több államban őshonos nemzeti közösséget alkotó magyarság abban érdekelt, hogy a nemzeti vagy vallási közösség tagja mindenhol szabadon, félelem nélkül megélhesse identitását. E törekvésben Izrael államra és a világ zsidóságára szövetségesként tekintünk – hangzott el.

Kitért arra is: Magyarország épp hétfőn veszi át Berlinben az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezésű Szövetség) elnökségét, ami kiváló lehetőség a hasznos és fenntartható kezdeményezések megvalósítására. Prioritás az antiszemitizmus elleni küzdelem, a holokauszt oktatás és a roma genocídium ügye – rögzítette Jakab István.

Ron Lustig másodgenerációs magyar származású izraeli. Édesapja, Joszef Lustig és édesanyja, Chava Lustig gyermekeként vette át a szülei által létrehozott és működtetett cfáti magyar zsidó múzeumot. A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma nemcsak Izraelben, de az egész világon egyedülálló módon gyűjti össze a magyar zsidóság tárgyi és írásos emlékeit, ráadásul teszi mindezt szisztematikusan építkezve, muzeológiai szempontból is szakszerű és koherens módon. Szervezőkészsége abban is megnyilvánul, hogy magyar irodalmi esteket és beszélgetéseket szervez két nyelven rendszeresen Tel-Avivban is, bevonzva ezzel a magyarul már nem annyira tudó másod- és harmadgenerációs magyar származású izraelieket.

Ron Lustig tevékenyen dolgozott azért, hogy Cfát városa és Budapest VII. kerülete testvérvárosi kapcsolatba lépjen egymással. A megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, valamint a cfáti főrabbi is.

Cfát és Erzsébetváros testvérvárossá válásáról itt olvashat.

(MTI/zsido.com)

Megszakítás