Az ázsiai országban fél év múlva rendezik meg a világbajnokságot, ám a zsidó állam sportolóinak nem adtak vízumot.

Nem engedi belépni területére az izraeli paralimpikon úszócsapat tagjait Malájzia – írta cikkében a Ynetnews. A sportág következő világbajnokságát júliusban tartják, ám még most is úgy tűnik, hogy a két hónapos erőfeszítéseik ellenére sem kapnak vízumot.

A sportdiplomáciai szempontból kifogásolható döntés azért is aggasztó, mert a Kuching városában megrendezendő esemény a 2020-as tokiói olimpia szempontjából is döntő lesz. A maláj szervezők 600 úszó fogadására készülnek, összesen 70 országból.

Az ügy kapcsán Izrael Paralimpiai Bizottságának elnöke elmondta, hogy mindeddig nem kaptak meghívást sem. „Kaptunk támogató leveleket a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság mellett az Európai Paralimpiai Bizottságtól, valamint az Olimpiai Atlétikai Bizottságtól is. Reméljük, hogy megengedik, hogy az atléták és biztonsági kísérőik részt vegyenek”.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Malajzia elnöke többször is tett antiszemita kijelentéseket. A 93 éves kormányfő tavaly októberben ismételten „kampós orrúaknak” nevezte a zsidókat. A muzulmán többségű ország vezetője a holokauszt áldozatainak számát is megkérdőjelezte. Mahathir szerint a meggyilkolt zsidók száma nem egyezik a történészek által megbecsült hatmillióval, hanem „mindössze” négy millióan veszítették életüket a náci népirtás során.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews

Megszakítás