Henry Kissinger szerint a zsidó állam hibát követne el, ha átfogó békemegállapodásra törekedne a palesztinokkal – erről számolt be a the algemeiner című portál. A máig szaktekintélynek számító volt külügyminiszter, aki abból az alkalomból beszélt a múlt héten New York-ban, hogy a Zsidó Világkongresszus (WJC) neki adományozta a Theodor Herzl Díjat, a térség felbolydult állapotáról beszélve óvott attól, hogy Izrael állandó megállapodást írjon alá addig, amíg az alapvető problémák nincsenek megoldva.

Kissinger szerint a mindenre kiterjedő izraeli-palesztin megállapodásokról a "különböző felfordulásokra" adott megoldások, azok lecsillapításának kontextusában kell tárgyalni. Azt tanácsolta, hogy Izrael addig is tanúsítson megértést a vele egy területen élők történeti és pszichológiai problémái iránt, ugyanakkor hangsúlyozta, semmit nem lehet egyetlen, végső tárgyalással elérni.

A tudósítás szerint Kissinger amerikaiként, de Izrael iránti szimpátiával és tisztelettel beszélt, hangsúlyozva a kétoldalú kapcsolatok alapvető fontosságát. Ennek különös jelentőséget ad az, hogy az elmúlt hetekben, a Washingtonból jövő számos egyoldalú Netanjahu-bírálat miatt, meglehetősen feszültté vált a két ország viszonya. Izrael túlélése, kapacitásának fenntartása a jövő építésére olyan alapelv, amelyet az Egyesült Államoknak folyamatosan szem előtt kell tartania, még akkor is, ha ezzel egyedül marad – intett a veterán diplomata.

Észre kell venni, hogy Izrael mindig is azoknak az elveknek a megtestesítője volt, amelyekben Amerika hisz. Izrael az az ország, amelynek geopolitikai támogatására Amerika mindig számíthat – jelentette ki a most 91 éves Henry Kissinger.

 

Megszakítás