A brüsszeli merényletekkel kapcsolatban felvilágosítást nyújtó segélyvonal operátora azt mondta egy zsidó betelefonálónak, hogy Izrael nem létezik, csak Palesztina. A forródróton lezajlott beszélgetést rögzítették, majd elküldték a belga zsidó havilap, a Joods Actueel weboldalára.

A hangfelvételen az Antwerpeni Zsidó Koordinációs Bizottság nevében, a terrortámadás két áldozatának érdekében eljáró férfi azt kérdezi flamand nyelven az operátortól, hogy a sérültek elhagyhatják-e a kórházat, hogy visszatérjenek Izraelbe.

Az operátor a következőket felelte: “Nos, lássuk csak … tehát vissza Palesztinába.” A hívó ezt igyekezett kijavítani: “Nem Palesztinába, Izraelbe. Erre az operátor: “Igen, de az természetesen még Palesztina előtt volt.” Ezt követően kijelentette, hogy az említett országot valójában Palesztinának hívják.  A telefonáló megpróbálta megtudni a beszélgetőtársa nevét, de csak annyit derült ki, hogy az utóneve Zakaria.

Az operátor azt is közölte: “Azt tudom, hogy zsidók mentek oda, és Palesztina befogadta őket. És persze háború is volt Izrael és Palesztina között. És hát a megszállás … amiről a hírekben is hallani, ugye.” Ekkor a betelefonáló azt kérdezte, hogy ettől függetlenül hajlandó-e segíteni neki, amire az operátor igennel felelt.

A belügyminisztérium megbízásából a telefonszolgálatot működtető IPG vállalat nem sokkal később elbocsájtotta a munkatársat. “Elnézést kérünk a zsidó közösség tagjaitól és a merénylet izraeli áldozataitól és családjaiktól” – jelentette ki az IGP igazgatója, Jac Vermeer.

Michael Freilich, a Joods Actueel főszerkesztője elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy belga állami alkalmazott olyan Izrael-ellenes kijelentéseket tegyen, melyekre csak arab országokban van példa.

A telefonszolgálat szóvivője kijelentette, hogy mélységesen elítéli az esetet, mely csupán egy “elszigetelt jelenség” és megteszik a szükséges lépéseket munkatársukkal szemben, aki valójában nem állami alkalmazott, hanem a telefonos cég munkavállalója.

A telefonos botrányt megelőzően legalább négy alkalommal tettek tönkre vagy távolítottak el izraeli zászlót a terror áldozatira emlékező demonstrációk során arabul beszélő vagy hagyományos muszlim viseletbe öltözött személyek Brüsszelben.

Forrás: JTA