Szolidaritási mozgalom indult a város zsidó lakossága mellett.

Marseilleben a fociszurkolók egy része úgy döntött, hogy kiáll a város egyre több antiszemita támadást elszenvedő zsidó közössége mellett. Az Olympique Marseille drukkerei a csapatuk fontosabb mérkőzései alatt kipát fognak viselni.

Az első ilyen demonstratív alkalom a Liverpool elleni meccs lesz. A szurkolói klub közleményében azt írta: felhívnak minden támogatót, hogy csatlakozzon hozzájuk és viseljen a meccseken valamilyen fejfedőt, legyen az akár kalap vagy sapka. Hangsúlyozzák, hogy ki kell állni a sokszínű kultúra és az egyéni szabadságjogok mellett. Laurence Pelissier a szervezet elnöke a Le Monde-nak kifejtette: fontos kifejezni igényüket a békére és a szolidaritásra. Nem normális dolog, hogy embereknek félniük kelljen a kipa viselése miatt – mondta. A hírek szerint más klubok rajongói is csatlakoznak a felhíváshoz – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett a Marseilleben élő zsidók ellen elkövetett antiszemita bűncselekmények száma, ami komoly vitát indított el arról, hogy az ott élőknek el kell-e rejteniük kipájukat a saját biztonságuk érdekében. Francois Hollande államfő kijelentette: „tűrhetetlen, hogy hazánk polgárai támadások célpontjai legyenek a vallásuk miatt, és ezért azt kelljen mérlegelniük, hogy inkább eltitkolják azt”.

 

Kép: sport.news.am

Megszakítás