Ma este kezdődik az idei Kinus Hasluchim rendezvény, amely az éves találkozója a világ lubavicsi küldötteinek, sliachjainak.

A konferencián előadásokon és workshopokon foglalkoznak a zsidóságot és a sliachok különleges világát érintő kérdésekkel. Az esemény csúcspontja a záró bankett, melyen a sliachokon kívül a közösségi vezetők és a Chábád mozgalom támogatói is részt vesznek.

Idén rekord számú látogatót várnak New York Crown Heights nevű negyedébe: a lubavicsi mozgalom fellegvárába 5200 résztvevő érkezik, küldöttek, vezető rabbik, közösségi vezetők és családtagjaik egyaránt.

A magyarországi chábád közösséget nyolcfős küldöttség képviseli, közöttük Oberlander Báruch rabbi, a magyarországi Chábád mozgalom és a Budapesti Ortodox Bét Din vezetője, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Glitzenstein Sámuel rabbi, a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ vallási igazgatója.

Moishe_Holtzberg

 A felnőttek programjával párhuzamosan a sliach családok gyermekei számára is szerveznek programot. A gyerekek ilyenkor találkozhatnak társaikkal, ami azért is különösen fontos, mert sokan olyan távoli, egzotikus helyeken élnek, ahol rajtuk kívül nincs más vallásos zsidó gyerek. A résztvevő gyerekek számára idén már a programot megelőzően készültek játékos tanulási feladatokkal, amikkel felkészülhetnek a találkozóra.

A záró bankettnek, ami évről évre hatalmas figyelemmel kísért esemény, idén különleges vendége lesz a kilencéves Moshe Holtzberg személyében. A kisfiú két éves korában árvult el, amikor szüleit, a mumbai-i lubavicsi küldötteket terroristák meggyilkolták. Moshét elkíséri egykori dajkája is, aki a terrortámadás idején élete kockáztatásával menekítette ki a kisfiút az épületből.

biztonsagi_megbeszeles

A korábbi hagyományokkal szakítva idén nem egy vendégszónoka lesz az eseménynek, hanem öt olyan ember, akik más-más generációt képviselve beszélnek arról, hogyan hatott életükre a lubavicsi mozgalom.

Crown Heights többféle módon is készül az érkező tömegre. Számos bolt kínál különleges akciókat a kinus résztvevőinek, a vadonatúj Tóráktól kezdve a Borsalino kalapokon át a komplett zsinagóga berendezésekig.

A környék védelmét is megerősítették, különösen azután, hogy kedd este egy zsidó férfit megkéseltek Crown Heigths-ban. Ezenkívül a résztvevők figyelmét felhívták arra is, hogy az elmúlt napokban több autót is feltörtek. A New York-i rendőrség a szervezőkkel együttműködve már hetekkel ezelőtt elkészítette a nagyszabású esemény biztonsági tervét.

A program kezdetéig a chabad.org által összeállított teszten azt is lemérhetjük, mennyi tudunk a lubavicsi mozgalomról és küldötteiről.