Kénytelen volt változtatni keresőjének algoritmusán az internetes óriáscég, mert eddig különböző összeesküvés-elméleteken alapuló találatok jelentek meg az oldalán.

A Google által működtetett direct answer (közvetlen válasz) nevű szolgáltatás célja, hogy a felhasználók számára segítsen gyors választ adni a gyakran feltett kérdésekre. Az algoritmusnak köszönhetően sok időt spórolhatnak az interneten szörfözők, azonban a bonyolult keresőmotor időnként csúfos hibákat vét.

Ez történt annak a kérdésnek esetében is, melynek naiv, vagy előítéletes megfogalmazói arra voltak kíváncsiak, hogy „kik irányítják Hollywoodot?”. A keresőoldal által feldobott találatok elsőként azt a közismert antiszemita toposzt hozták ki válaszként, hogy „a zsidók” – számolt be a Jerusalem Post. Ennek, mint kiderült, az az oka, hogy a direct answer algoritmusa különböző weboldalakból meríti gyors válaszait, ám nem képes felismerni a sértő vagy rasszista tartalmat.

hollywood_algorythm

Múlt pénteken azonban szabályos online vihar tört ki, sok felhasználó jelezte a Google munkatársainak a sajátos keresési eredményt, így a cég mostanra eltávolította azt. Pláne, hogy több lap is arra kérte olvasóit, ne kérdezzék meg a Google-t, ki irányítja Hollywoodot.

A cég szóvivője hangsúlyozta a Guardian-nek adott nyilatkozatában, hogy a rendszer nagyon sok másik oldallal áll összeköttetésben. A botrány azért történhetett meg, mert túl sokan linkeltek arra a New Observer nevű szélsőjobboldali weboldalra, amely a kérdés antiszemita magyarázatát adta, így a page rank (oldalrangsor) alapú algoritmus, amely azt követi, hányan linkelnek egy bizonyos, feltehetően releváns tartalmat kínáló weboldalra, ezt érzékelte „autoritásként.” A szóvivő hangsúlyozta: „Biztosíthatom, hogy az ilyen oldalakon kifejezett vélemények semmilyen módon nem tükrözik a Google álláspontját.”

Három évvel ezelőtt a Google Franciaországban keveredett rossz hírbe, amikor a motor autocomplete funkciója a „zsidó” jelzővel egészítette ki némely keresett híresség jellemzőjét. (A válasz azt jelezte, hogy sok felhasználó próbálta megtudni eme hírességek esetleges zsidó hátterét.) Hasonló gondot okozott egyébként a Google-nek idén júniusban az a kérdés, hogy „mi történt a dinoszauruszokkal?”, a keresőmotor ugyanis egy keresztény weboldal kreacionista válaszát hozta ki első helyen.

A hollywoodi állítólagos zsidó befolyás „ügye” tavaly volt viták tárgya, amikor Gary Oldman színész egyik interjújában megvédte Mel Gibson valamelyik antiszemita kirohanását, és maga is közölte, hogy szerinte kik irányítják az amerikai filmgyár-világot. Oldman néhány nap után bocsánatot kért az interjúért.

hollywood_jews

Zsido.com

Megszakítás