Egyedülálló utat járt be az a hölgy, aki most az ukrajnai helyzetről tudósít internetes bejelentkezéseiben. A biztonsága érdekében csak Helenként bemutatott asszony tíz évvel ezelőtt költözött Ukrajnába az Egyesült Államokból. Helen férje kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozik, start-up cégekbe invesztál – írja a momentmag.com.

Helen a mai Ukrajna területén született, de a Szovjetunióban erősödő antiszemitizmus miatt 1988-ban emigrált az Egyesült Államokba, majd 2012-ben ismét visszatért Kijevbe. Az idők változtak és már más volt zsidónak lenni Ukrajnában, sőt, „egyenesen menőnek számított a vallás”. Diákjai például Dávid-csillagot hordtak a nyakukban és héberül próbáltak tanulni – olvasható internetes naplójában.

Az ostrom előtt Helen, aki hosszú ideig divatmarketinggel és márkaépítéssel foglalkozott, előadásokat tartott a divat történetéről és az aktuális divatpiacról. Most angolt és más tantárgyakat oktat diákoknak, mivel az iskolák zárva vannak. Emellett a L’Officiel Monaco tudósítója.

„Szívszorító és felfoghatatlan, ami Ukrajnában történik”

– fogalmaz. Férje üzlettársa három napon át vezetett várandós feleségével a lengyel határig, aztán visszatért, hogy csatlakozzon a területvédelmi erőkhöz.

A háború ellenére úgy döntöttek férjével, hogy Kijevben maradnak. Az elmúlt hetekben a környezetében élő idős embereket látogatta, az értük érzett felelősség miatt sem próbált menekülni, nem akarta magukra hagyni a „bábuskákat”, akik félnek kimozdulni – mint mondja.

A nő nem veszítette el életkedvét és pozitív szemléletét a háború ellenére sem, apró dolgoknak is örül, például a minap volt tojás a boltban – újságolja követőinek.

„Van Netflixünk, van tojásunk”

– teszi hozzá mosolyogva. Az egész arra emlékezteti, ami 9/11 után történt Amerikában, amikor az emberek támogatták egymást és elkezdtek egymással beszélgetni.

Címlapkép: momentmag