Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség által létrehozott kulturális alap olyan új komolyzenei műveket várt, melyekben felfedezhetők a zsidó zenei hagyományok. A Firgun Zsidó Kulturális Alapítvány zenei pályázatát Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző alkotása nyerte április 11-én, a második helyezett Emszt András zeneszerző, a harmadik pedig Dankó Richárd Lajos lett, míg a különdíjat Horváthné Oláh Mónika műve kapta.

A Firgun Zsidó Kulturális Alapítvány 2021-ben meghirdetett pályázatára nevezett zeneművekben, a szerzők a tradicionális zsidó dalok motívumait éppúgy felhasználhatták, mint a klezmer zenére jellemző hatásokat, a zsidó népzene elemeit vagy héber dallamokat. A jeligés művek elbírálása során előnyt élveztek a kisebb (vagyis nem nagyzenekari) felállásokra írott művek, melyek bemutatását az EMIH közösségi terei is lehetővé teszik.

A bíráló bizottság tagjai Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző és karmester, Kesselyák Gergely karmester és operarendező, valamint Lukácsházi Győző tubaművész voltak.

A pályázat nyertese, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző egy szeptettet írt zsidó motívumokkal kürtre, tubára, vonósnégyesre és zongorára. Díja 1.200.000 Ft, míg a második helyezett 800.000 Ft, a harmadik helyezett 600.000 Ft, a különdíjas pedig 300.000 Ft-os jutalomban részesült.

„Szinte egyedülálló, hogy egy kulturális alap komolyzenei területen hirdessen pályázatot, különösen zsidó vonatkozással, ilyen módon is gazdagítva a zenei palettát”

– mondta Réczei Tamás, a Firgun Alapítvány vezetője.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség 2021 januárjában hozta létre a FIRGUN Zsidó Kulturális Alapítványt, hogy ezzel is hozzájáruljon a pandémia következtében nehéz helyzetbe került művészek és kulturális alkotóközösségek lehetőségeinek bővítéséhez. A Firgun – működésének első évében -, mintegy 31 millió forint értékben írt ki alkotópályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára. A FIRGUN egyébként héber kifejezés, jelentése: „önzetlen elismerés”.