A háború előtti évekből származó tóratekercs maradványait állították ki a pogrom helyszínén.

A közép-lengyelországi Kielce város piacterén talált töredék egy valaha pezsgő életű, zsinagógával, iskolákkal, kóser mészárszékkel, mikvével is rendelkező, húszezer fős zsidó közösség emlékét őrzi. Az erősen megrongálódott darabot kétévnyi restaurálás és állagmegőrzés után állították ki a Kultúra, Találkozás és Párbeszéd Intézetben, miután évtizedeken át a Łomża Tudományos Társaság archívumában őrizték, ahol néhány éve bukkantak rá. A tekercs anyaga igen rossz állapotban, porral befedve és elgombásodott állapotban rejtőzködött a gyűjteményben. A restaurátori munkát a Kielce-i Nemzeti Múzeum szakemberei végezték az elmúlt két évtized során. A töredék az eredeti tekercs mintegy 15%-át teszi ki csupán.

„Nem szükséges, hogy ezekre a töredékekre műalkotásokként, vagy másféle szuvenírként tekintsünk. Inkább egy kiirtott, [korábban] húszezer fős zsidó közösség emlékezeteként szeretnénk hozzá viszonyulni. Ilyen módon szeretnénk intézetünkben kiállítani.”- mondta Bogdan Białek, a Jan Karski Társaság elnöke.

Az egykori zsinagóga (ma Nemzeti Archívum)

A lengyelországi Kielce 1946. júliusában véres pogrom helyszíne volt. A városban elterjedt egy vérvád-szerű szóbeszéd, miszerint a városba a holokauszt szörnyűségei után visszatért mintegy 200 zsidó – sokuk eredetileg is kielcei lakos -, elrabolt egy keresztény kisfiút. A Planty utcában lakó holokauszt-túlélőket hatalmas és dühödt tömeg támadta meg. 42 zsidót megöltek, további negyvenet megsebesítettek. A lengyel bíróság kilenc támadót ítélt halálra a gyilkosságok nyomán. A mészárlás, melyre alig egy évvel a második világháború vége és a haláltáborok felszabadítása után került sor, sokkolta egész Európát. Abban az épületben, ahol a pogromra sor került, ma a Kultúra, Találkozás és Párbeszéd Intézetének irodái találhatók, és itt állítják ki, emlékezésként a város egykori zsidó közösségére, a frissen restaurált tóratekercs-töredéket.

A pogrom után

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás