Egy nemrég napvilágot látott dokumentum szerint a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg Magda Goebbels vérszerinti édesapja.

Joseph Goebbels feleségének édesapja zsidó származású volt – derült ki nemrég egy berlini archívum felfedezésekor. A dokumentum szerint az egykori náci propagandavezér felesége, Magda Goebbels vérszerinti édesapja egy gazdag zsidó üzletember, Richard Friedlander volt.

Az ügy azért nem vált eddig köztudottá, mert a lány édesanyja, Auguste Behrend elsőként egy másik férfival, a német Oskar Ritshellel kötött házasságot, majd Magda hetedik életévében kötötte össze életét gyermeke vérszerinti édesapjával, Friedlanderrel – akivel házasságán kívül folytatott viszonyt az asszony. Richard Friedlander a buchenwaldi koncentrációs táborban veszítette életét 1939-ben; lánya nem is próbált meg segíteni rajta – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

Joseph és Magda Goebbels családját a nácik sokáig az „árja faj” mintamodelljeként tüntették fel. A szülők végül hat gyermek életét is kiontva öngyilkosságot követtek el 1945. április 30-án; egy nappal azután, hogy Adolf Hitler is végzett magával.

zsido.com

 

Kép forrása: The Independent