Egy antiszemitizmust figyelő szervezet azzal a kéréssel fordult Amszterdam vezetéséhez, hogy változtassák meg a nevét annak az épületnek, melyet a zsidók deportálásában segédkező képviselőről neveztek el.

Az Izraelért Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) arra biztatja a holland főváros vezetőit, hogy a 30 éve Piet Mijksenaarról elnevezett épület nevének megváltoztatással fejezzék ki, hogy megvonják tiszteletüket az egykori városi hivatalnoktól. Erre a lépésre azután került sor, hogy az előző hónapban megjelent egy történész könyve az Amszterdam északi részén fekvő asterdorpi gettóról. A kötet részletesen leírja Mijksenaar „lelkes közreműködését a zsidók deportálásában”, illetve, hogy „az volt a célja, hogy ez a folyamat minél gyorsabb és hatékonyabb legyen”- írta állásfoglalásában a CIDI.

A Het Parool című napilap értesülései szerint Mijksenaar két zsidót mentett meg a Hollandsche Schouwburgból – ez egy amszterdami színház volt, melyet a megszálló nácik internálótáborrá alakítottak át zsidók számára. A hivatalnok együttműködését a németekkel azonban eddig homály fedte. Bár Kelet- és Közép-Európában gyakori, hogy náci kollaboránsokat övez tisztelet, addig ez Hollandiában meglehetősen ritka jelenség.

Tavaly az Allseas nevű szállítóóriás hatalmas teherhajóját nevezték át, miután számos antifasiszta aktivista és szervezet, köztük a CIDI is éveken át kampányolt a Pieter Schelte SS-tisztről elnevezett jármű nevének megváltoztatásáért.

Forrás: Forward