A badacsonytomaji Mazsök üdülő adott otthont ebben az évben is az AlefKids nyári táborának. Idén már 40 gyermek vett részt a felejthetetlen élményeket kínáló Balaton-parti nyaraláson. A tábor egyszerre kínál programot a vallásos és a szekuláris családból érkező gyerekeknek: a helyben főzött kóser ételek, a közös imák az erre az alkalomra összeállított gyerek-imakönyvekből és a különböző programok mind azt a célt szolgálják, hogy minden gyerek egyformán jól érezze magát Badacsonytomajban.

Az idei tábori élet középpontjában a képzeletbeli Kibuc Gáliot állt, ahova a különböző „országok”-at képviselő csoportokba osztott gyerekek igyekeztek eljutni.  A lányok és fiúk micváikat gyűjtögetve igyekeztek minél több pontot szerezni „hazájuknak”, Franciaországnak, Olaszországnak, Dél-Afrikának és Spanyolországnak.

A tábor külön világának saját pénze is volt, a zuzim, amit az általuk betartott micvákért kaptak – és a tábor saját boltjában válthattak be. Reggelente pedig maga Elijáhu próféta ellenőrizte, hogy a gyerekek rendbe rakták-e a szobájukat.

Az egyhetes nyaraláson a gyerekek izgalmas bibliai történetekkel ismerkedtek meg, közösen imádkoztak a számukra szerkesztett imakönyvből a „Siratófalnál”, amit ők maguk emeltek a tábor első napján. A kánikulában felfrissülésről az üdülő saját Balaton-parti strandja és úszómedencéje gondoskodott, amelyben naponta kétszer mártózhattak meg a táborozók.

A mindennapi játékok, kézműves- és sportfoglalkozások, ügyességi versenyek mellett több kirándulást is tettek a környéken, a híres badacsonyi szőlőhegyeket dzsipes túrán fedezték fel, valamint vízi bicikliztek és dodzsemeztek is. Különleges élményt jelentett minden résztvevőnek a közös szombat megünneplése: a gyerekek kalácsot is készítettek az ünnepre, amit aztán a kiddusokon el is fogyasztottak.

Az üdülő az AlefKidsesek távozásával sem ürült ki: az EMIH ifjúsági szervezete, az Átid látta vendégül a Hágár országa program keretében Magyarországra érkezett amerikai cserediákokat egy különleges sábátonra. Az ünnepi készülődésben a lányok bárcheszt sütöttek, aminek tésztájából először közösen elmondott áldással hálét is vettek.

A hamisítatlan sábeszi hangulatról Faith Aser és Megyeri Jonatán gondoskodtak, akik egy valódi haszid fárbrengent is rendeztek a fiataloknak. A hétvége különlegessége volt, hogy a Hágár országa program egyik résztvevője életében először itt, a badacsonytomaji üdülő zsinagógájában vette fel a tfilint.