A tel-avivi rendőrség néhány óra elteltével elengedte a sztrikovi rabbit, aki egy nem kóser telefonokat árusító üzlet ellen próbált fellépni Bnéj Brákban – tájékoztat a Hamodia. A rebbe, néhány haszidja, illetve a nagy tisztelettel övezett Chájim Kanievsky rabbi lánya, Koledetsky rebbecen együtt kerestek fel egy üzletembert otthonában, mert nem kóser mobiltelefonok forgalmazását kezdte meg a kizárólag háredi zsidók által lakott, Tel-Aviv mellett fekvő nagyvárosban, Bnéj Brákban. Céljuk az volt, hogy lebeszéljék a férfit a problémásnak tartott készülékek árusításáról.

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

A háredi közösségben nem tolerálják az okostelefonok használatát, és csak olyan készülékeket tartanak elfogadhatónak, melyek nem rendelkeznek sem internetkapcsolattal, sem SMS küldési lehetőséggel. Az efféle készülékekhez egyedi telefonszámot biztosítanak a mobilszolgáltatók, tehát a szám megadásakor kiderül, hogy a telefon tulajdonosa betartja-e a rabbik előírását.

Bnéj-Brákban régóta igyekeznek elérni, hogy csak az engedélyezett típusokat lehessen beszerezni a város határain belül. A kezdeményezés, melynek egyik vezetője éppen a sztrikovi rebbe, Dávid Brenner rabbi, jelentős sikereket ért el az elmúlt időszakban: 12-ről 33-ra emelkedett azon üzletek száma, melyek kizárólag kóser készülékeket forgalmaznak.

Photo by Sumeet Singh on Unsplash

A rebbe és kísérete kedd este kereste fel az üzlettulajdonost tel-avivi otthonában és próbálta meggyőzni igazáról. Koledetsky rebbecen a feleséget próbálta jobb belátásra bírni. A vendéglátók azonban nem örültek a látogatásnak és kihívták a rendőrséget. A kiérkező járőrök őrizetbe vették a rebbét és órákon keresztül fogva tartották a rendőrkapitányságon. A letartóztatás híre futótűzként terjedt el Bnéj-Brákban és hatalmas felháborodást keltett. A nyomozók gyorsan felismerték, hogy átléptek egy határt és szabadon engedték Brenner rabbit.

A sztrikovi haszid udvar tagsága napjainkban mintegy háromszáz tagot számlál Bnéj-Brákban, Jeruzsálemben, Bét Semesben és Bétár Ilitben. A lengyelországi gyökerű mozgalom az ősi, vorkai haszid utat járja, mely nagy hangsúlyt helyez az emberszeretetre és a vidámságra, tanulási módszereikben azonban a legnevesebb litván jesivák hagyományait követik.