Múlt vasárnap rendezték meg az idei Kinusz Hásluchim-ot (a Chábád küldöttek nemzetközi találkozóját), mely hagyományosan Kiszlév hónap elérkeztéhez legközelebbi vasárnap tartanak. Az már már megszokottá vált a Kinusz-ok 30 éves történetében, hogy minden évben egyre többen vesznek részt az eseményen, hiszen, hála a Mindenhatónak, évről évre gyarapodik a sliáchok (küldöttek) száma szerte a világon, azonban az 5775 évi összejövetel minden képzeletet felülmúlt. Az eseményt dél-Brooklyn-ban, egy hatalmas kikötői hangárban rendezték, melyet e különleges alkalomra teljesen átalakítottak és feldíszítettek. Ez volt New York város eddigi legnagyobb olyan vacsorája, melyen mindenki ülőhellyel rendelkezett, a gálán 3.026 küldött vett részt, akiket majd 2.400 vendég kísért, így összesen mintegy 5.400 résztvevő volt.

Természetesen a Kinusz nem csak az elegáns vacsoráról, a feledhetetlen táncról és közös éneklésről szól, melyek megteremtették az igazi hászid fárbrengen (hászid összejövetel) hangulatát, de tartalmas beszédek és a Tóra szavai is elhangzottak. Az eseményt Mose Kotlarsky rabbi, a Merkas L’inyanei Hinuch a Chábád oktatásért felelős intézményének vezetője konferálta, aki külön köszöntötte az egyes országok küldötteit, köztük a Magyarországról érkezett delegációt is (Köves Slomó és Smuel Oirechman rabbik mellett a delegáció tagja volt közösségünk megbecsült tagja, Jakal Zoltán is)

Dvár Tórát (Tóramagyarázatot) Jehuda Krinsky rabbi tartott, aki közel 40 éven keresztül volt a Rebbe titkára és bizalmasa.

Az est díszvendége Juli Edelstein, az izraeli Knesszet házelnöke volt. Edelstein az egykori Szovjetunióból vándorolt ki Izraelbe, kalandos módon, hiszen cionizmusért és a zsidó vallási szokások betartásáért 3 évig raboskodott a gulágon. Felidézte, hogy a legnehezebb időkben mennyi segítséget és bíztatást kapott a Rebbétől és a Rebbe küldötteitől.  Elmesélte milyen viszontagságos volt a börtönévekben és abban az időben egyáltalán a Szovjetunióban a micvák (vallási parancsolatok) akármilyen módon történő megtartása, de ahogy mondta “a Rebbe tanított meg arra mit jelent ‘cu zejn a jid’ (zsidónak lenni)”.

A megindító és erőt adó beszédek után természetesen elmaradhatatlan hászid tánc és ünneplés következett.

A Kinusz Hásluchim az az esemény, amely erőt ad a küldötteknek szerte a világon munkájuk folytatásához és tovább erősíti az egy családhoz tartozás érzését.

Megszakítás