A németországi Essenben található két zsinagógát a következő hónapokban kezdik felújítani. A monumentális régi zsinagóga kőhomlokzatát és rézzel borított tetejét teszik rendbe, míg a háború utáni új zsinagógakomplexum közösségi terét újítják fel – írja a Jewish Heritage Europe.

A város tulajdonában lévő, Edmund Körner által tervezett, 1911 és 1913 között épült hatalmas régi zsinagóga egyike volt a II. világháború után Essen belvárosában megmaradt kevés jelentős épületnek. A háború után sokáig technológiai múzeumként használták, ma a Zsidó Kultúra Háza, állandó kiállítással és rendezvényekkel. Essen városa szeptember elején jelentette be, hogy a régi zsinagógán decemberben kezdődnek a munkálatok, amelyek legalább 7 millió euróba (nagyjából 2,8 milliárd forintba) kerülnek. A zsinagóga épületében található rabbiházat is érinti a renoválás.

Az új zsinagóga 1959-ben készült el. A II. világháború után Németországban épült egyik első zsinagóga volt, amely ma mintegy 1000 fős közösséget szolgál.

 

Megszakítás