Két évig tartó rekonstrukciót követően megnyílt a kőszegi zsinagóga – számolt be róla a Jewish Heritage Europe műemlékvédelmi portál, ami folyamatosan követte a zsinagóga sorsát. Az állami tulajdonban lévő zsinagóga kulturális központ lesz, de szertartásokra is használható.

A hétvégén már meg is tartották az első kiállítás megnyitóját, amely Schey Fülöpnek állít emléket. A XIX.-i századi zsidó üzletember és jelentős filantróp, a kőszegi szegények támogatója elsőként kapott magyarországi zsidóként nemesi rangot a császártól az Osztrák-Magyar Monarchiában 1859-ben. Schey finanszírozta a zsinagógakomplexum építését 1856 és 1859 között.

Az 1941-ben Kőszegen élő 109 zsidó közül feltehetően csak heten élték túl a holokausztot, ők a második világháborút követő években hagyták el a várost. A zsinagóga évtizedekig üresen és romló állapotban állt, a helyreállítására tett szórványos kísérletek ellenére. 1944-től 1996-ig állami tulajdonban volt, majd egy magánbefektető vásárolta meg, aki ír kocsmát akart benne létrehozni. Ez a projekt szerencsére meghiúsult, és 2004-ben a zsinagógát ismét elárverezték, de egyik új tulajdonos sem végezte el a felújítási munkálatokat.

Az épület 2016-ban került ismét állami tulajdonba, és csaknem 650 millió forintot különítettek a felújítására. Ez magában foglalta a homlokzat teljes restaurálását, valamint a belső térben található művészi freskók és egyéb díszítőelemek rendbetételét. A rabbiházat és a komplexum más épületeit, valamint a parkot is helyreállították.

További fotók: Jewish Heritage Europe