Segítenek szombatonként, és nem fogadnak el pénzt. „A zsidók olyanok számomra, mintha a családom lennének” – mondja egyikük.

Samir Patel a „goj” kifejezést egyáltalán nem tartja pejoratívnak, sőt büszke erre a címre. Az Indiából származó hindu férfi a családi vállalkozásként működő Suhag italbolt vezetője. Az üzlet a New York-i Queensben található, azon belül is a főként ortodoxok lakta Kew Garden Hills negyedben. A vevők túlnyomó többsége vallásos zsidó, ezért szinte csak kóser italokat lehet kapni.

Szombatonként alig van forgalom, de Patel mégis nélkülözhetetlen ezen a napon: ő a sábeszgoj. Ezt még egy felirat is hirdeti a boltjában: „Sábeszgoj – ha segítségre van szüksége szombaton, szóljon nekünk!”

Az ortodox zsidó otthonokban szombatonként nem hoznak működésbe elektromos berendezéseket, nem kapcsolják fel a világítást és nem főznek. A napi rutint különböző időzítő berendezések segítik, az ételt pedig elektromos főzőlap tartja melegen. Ez azonban nem mindig elég. Előfordulhat, hogy valaki véletlenül lekapcsol egy lámpát. Hidegre fordul az idő és hiányzik a fűtés. Nem csatlakoztatták a melegítőlapot és kihült az ebéd. Ilyen esetekben hasznos, ha van a közelben egy sábeszgoj, azaz egy olyan nem-zsidó, aki elvégezheti a zsidók számára tilalmas műveleteket.

„Ha valakinek szükségre van valamire, megyünk és segítünk” – mondja Patel. „Néha egy sütőt kell bekapcsolni. Máskor a hűtőszekrény világítását felejtették el kikapcsolni. Előfordul, hogy valamelyik gyerek véletlenül felkapcsol egy lámpát.”

Mivel szombatonként szinte egyáltalán nincsenek vevők, Patel egyedül dolgozik az üzletben. Ha megjelenik valaki, és a segítségét kéri, egyszerűen bezárja a boltot és indul. Egy átlagos szombaton – melyet már ő is jiddis kiejtéssel sábesznek nevez – általában öt alkalommal veszik igénybe szolgáltatását, amelyért nem fogad el fizetséget.

Shabbos-goy-2-350x467
Arvind Patel vegyeskereskedése. Az ajtó fölött felirat: Sábeszgoj elérhető. Sábát sálom
„Korábban furcsálltam ezt a dolgot. A szüleim húsz évvel ezelőtt nyitották meg az üzletet, és akkoriban semmit sem tudtunk a zsidó szokásokról. De a vallás az vallás, és mi örömmel segítünk” – jelentette ki Patel, aki már hét éve dolgozik a pizzéria és a mosoda közé szorult italboltban.

A környék zsidó tulajdonban lévő üzleteihez hasonlóan Patelék boltjának pénztárgépe mellett is ott sorakoznak a különböző alapítványok és intézmények adománygyűjtő dobozkái. A feliratok alapján a Chábádnak, a Szefárd Tóra Központnak, a Héber Ingyenes Temetkezési Alapítványnak és a Queensi Hatzolah Mentőszolgálatnak lehet adakozni.

Az indiai család már húsz éve segíti ki a zsidókat szombatonként, de a „sábeszgoj” feliratú táblát csak tavaly rakták ki. A héber „goj” szó jelentése nép, semmi több. Ettől függetlenül nem-zsidó körökben sokan pejoratív kifejezésnek tartják, habár a vallásos zsidók nem társítanak hozzá semmilyen egyéb jelentést. Patel elmondása szerint nem volt tudatában, hogy vannak, akik sértőnek érzik ezt a kifejezést.

„Sokan egyszerűen nem hisznek a szemüknek, amikor meglátják a feliratot. A vásárlóink ötlete volt, hogy kitegyük. Ha már úgy is segítünk, akkor miért ne hirdessük?” – kérdezi.

Néhány üzlettel arrébb áll Arvind vegyesboltja, ahol szintén olvasható a kiírás: „Sábeszgoj elérhető – Sábát sálom!” Arvind állítja, hogy ő az eredeti sábeszgoj. „Már harminc éve csinálom. Minden rabbi jól ismer. Olyanok vagyunk, mint egy család.”

Martin Goldmann ügyvéd három évtizeden keresztül élt Kew Gardens Hillsben. „Arvind egy a világ igazai közül. Ő a legjobb példa arra, hogy zsidók és nem-zsidók milyen békében és harmóniában tudnak együtt élni” – meséli.

„Emlékszem, egyszer különösen meleg lett szombatra. Arvind és unokatestvére három háztömbnyit gyalogoltak velem, hogy felkapcsolják a klímaberendezést a lakásomban. A sábesz kimenetele után elmentem az üzletébe és megpróbáltam fizetni a fáradozásukért. Nem fogadott el egy pennyt sem. Azt hiszem, van mit tanulni tőlük” – tette hozzá Goldmann.

Samir Patel italboltja
Samir Patel italboltja
Arvind elmondása szerint szombatonként nyolc-kilenc zsidót segít ki, ünnepeken még többet. Szukotkor például segít megjavítani a beszakadt sátorlapokat, amit a vallási törvények nem tesznek lehetővé szombaton és ünnepnapokon. A nagyünnepeken körbesétál a környéken és segít, ahol szükség van rá. Amikor egy ortodox vevő vásárol nála, mindig héberül búcsúzik el: jom tov, tihje bári, azaz jó napot, legyél egészséges! Arvind üzletéből ezenkívül szombatonként fizetség nélkül vihetnek el vallásos zsidó kuncsaftjai bármit, amiből hirtelen kifogytak, például tejet, üdítőitalt. „Vasárnap vagy hétfőn mindig visszajönnek és kifizetik. Teljes mértékben megbízom bennük. A zsidók olyanok számomra, mintha a családom lennének. Mispáchá.” – mondta Arvind.

Forrás: JTA

Megszakítás