Egy parlamenti képviselő új ötletet dobott be a válság megoldására: 1. Jehuda és Somron izraeli annexiója 2. az arab lakosság kivándorlásának pénzügyi ösztönzése. A pártjának elnöke nem ért vele egyet.

Becálél Smotrich, a jobboldali-vallásos Zsidó Otthon párt képviselője a Jiszráel Hájom napilapnak adott interjújában a kétállami megoldás helyett új stratégiát ajánlott az arab-izraeli konfliktus rendezésére. Véleménye szerint Izraelnek annektálnia kellene Jehuda és Somron egészét, az ott élő arab lakosságot pedig bőkezű támogatási csomaggal kellene a kivándorlásra ösztönözni. A képviselő szerint Izrael magához csatolná a jelenleg három, különböző módon felügyelt részre (A-, B- és C- területek) osztott területet egészét, a jelenleg a Palesztin Hatóság által kormányzott „A” területeket is beleértve.

Mivel az említett országrészben élő, nagyszámú arab lakosság komoly demográfiai problémát jelentene a zsidó állam számára, ezért Smotrich 100 000 dolláros (27.5 millió Ft) támogatást folyósítana minden olyan arabnak, aki véglegesen emigrálna egy tetszőleges külföldi országba. A maradást választóknak két opciót ajánlana: vagy elfogadnak egy olyan állandó lakos státuszt, melyet a Kelet-Jeruzsálemben élő arabok élveznek, vagy széleskörű autonómia keretén belül, de izraeli fennhatóság alatt folytatnák életüket. A képviselő hangsúlyozta, hogy az emigrációs program teljes mértékben önkéntes alapon működne.

„Ez egy olyan átfogó megoldás, melyet eddig még senki sem tett le az asztalra. Fontos, hogy alternatívát kínáljunk a baloldal szorgalmazta kétállami modellre, melynek megvalósulására praktikus okok miatt semmi esély sincs. Úgy vélem, egy palesztin állam megalapítása mindannyiunk számára kollektív öngyilkossággal érne fel” – magyarázta álláspontját Smotrich.

A képviselő nem ért egyet azokkal, akik a külföld tiltakozását jósolják a program kapcsán. „Még nemzetközi szempontból is az én megoldásom a legjobb. Lehetőséget kell adni az újszerű gondolatoknak. Ha a saját miniszterelnökünk is egy palesztin állam megvalósításának szükségességéről beszél, nem hibáztathatjuk a nemzetközi közösséget. Ha azonban a biztonsági kérdések mellett igazságról, etikáról és történelemről is beszélünk, a világ javarészt vallásos közvéleménye megérti majd az álláspontunkat – folytatta Smotrich.

A képviselő terve jelentősen eltér a pártelnök, Náftáli Benet korábbi programjától, melyben a jelenleg is izraeli irányítás alatt álló „C” területet annektálta volna, míg a Palesztin Hatóság által felügyelt „A” és az izraeli biztonsági ellenőrzés, de palesztin polgári kormányzás alatt álló „B” területen arab autonóm övezetet hozott volna létre.

Forrás: Arutz7