Nyakon szúrtak egy 22 éves férfit hétfőről keddre virradó éjjel a nemzetközi chábád mozgalom New yorki központjában, az Eastern Parkway 770 szám alatt található épületben.

A zsinagógában a késői óra ellenére is többen tanultak, amikor egy fekete férfi lépett az épületbe késsel a kezében. A 22 éves Levi Rosenblatt a bima mellett állva vette észre az idegent, rákiáltott, mire a támadó erre késével nyakon szúrta a diákot. Az utcáról besiető rendőr többször felszólította a támadót, hogy dobja el a kést, majd mikor az erre nem volt hajlandó, rálőtt.

A megsebesített bóchert és a támadóját is kórházba szállították. Az izraeli születésű Rosenblatt édesanyja telefonon a ynetnews internetes portálnak elmondta: fiát a füle mögött, a nyakán érte a szúrás. Orvosai szerint állapota stabil, gyógyszereket kap és megfigyelik. A fiatalember tanulni érkezett az Egyesült Államokba az izraeli Beitar Illitből. A támadó a kórházban belehalt sérülésébe.

Az Eastern Parkway 770-re általában csak a házszámmal szoktak hivatkozni. Ez az épület ad otthont az utolsó lubavicsi rebbe egykori zsinagógájának és a nemzetközi chábád mozgalom központjának is. Az épületben folyamatosan tartózkodnak olyanok, akik Tórát tanulnak, vagy imádkoznak. A rendőrség lezárta az épületet, a zsinagógában a reggeli ima elmaradt.

A támadót, egy Long islandi férfit, hétfőn napközben már látták az épületnél: akkor az imaidőkről és a tanulási csoportok beosztásáról érdeklődött egy járókelőtől. A New yorki rendőrség tájékoztatása szerint a támadás nem terrorcselekmény volt.

Frissítés: A 770-ben megkéselt fiatalembert mesterséges kómában tartják orvosai, mert súlyos vérzés lépett fel nála. Imádkozunk Lévi Jichák ben Reizel mielőbbi, teljes gyógyulásáért!

Megszakítás