A zsidó származását felvállaló Claudia Sheinbaum a napokban lett a 21 milliós Mexikóváros polgármestere.

Minden ünnepet megtartanak nagyszülei házában – nyilatkozta egyszer  Claudia Sheinbaum. Felmenői Litvániából és Bulgáriából vándoroltak ki Mexikóba a múlt században – olvasható a jta.org cikkében. A város intézményesített zsidó közösségével nem volt kapcsolatban a családja, Sheinbaum eddig nem nyilvánult meg olyan témákban, mint például Izrael politikája.

Apja, Carlos Sheinbaum már Mexikóban született, askenázi zsidó családja Litvániából származik. Édesanyja családja szintén tartotta a zsidó hagyományokat, jiddisül is beszéltek. Carlos Sheinbaum apja a félig illegális mexikói kommunista mozgalommal is kapcsolatba került, ami miatt üldözték – derül ki a cikkből. A család mindkét ága nagyon aktív volt a politikai életben az 1960-as évek baloldali mozgalmaiban.

Az 56 éves, fizikus végzettségű polgármester legfontosabb feladatának a magas bűnözési ráta csökkentését és a társadalmi mobilitás elősegítését tartja. Korábban olyan projekteken dolgozott, mint az ENSZ klímaváltozást vizsgáló kutatása. A csapat (aminek a magyar tudós, Ürge-Vorsatz Diána is tagja volt) 2007-ben Nobel-díjat kapott.

zsido.com

Kép: jta.org