KATOLIKUSOK A SZÜLETENDŐ ZSIDÓ GYERMEKEKÉRT

Erre szokták mondani hogy szinte hihetetlen, de igaz. Két egymástól független, de egymással mégis kapcsolatban álló hír, mind a kettő szenzáció a maga nemében.

Először a tények:

1. A zsidó vallás és az izraeli vallásos pártok élesen ellenzik a művi vetélést, abban gyilkosságot látnak. A katolikusok ugyanilyen állásponton vannak.

2. Az izraeli hadsereg évente kb. 2000 művi vetélést finanszíroz, amit a katonalányokon hajtanak végre, nem-kívánatos terhességek megszakítására.

3. Az Egyesült Államok évente nagy összegű támogatást ad az izraeli hadseregnek.

4. Amerikában sok államban törvény tiltja a művi vetélést. Más államokban a törvény csak azt tiltja, hogy erre állami pénzt vegyenek igénybe.

Ha a fenti tényeket egybevetjük – igen érdekes kép tárul a szemünk elé. Mint kiderült, amerikai képviselők – mind hithű katolikusok – népes csoportja támogatja az izraeli vallásos pártoknak a művi vetélések csökkentésére, illetve megakadályozására tett erőfeszítéseit. E képviselők, miután tudomásukra jutott az izraeli hadseregben történő abortuszok híre, elhatározták, hogy a tettek mezejére lépnek.

Néhány héttel ezelőtt váratlan villámlátogatásra Izraelbe érkezett Bob Dornann, aki az amerikai kongresszusban (képviselőház) Kalifornia republikánus párti képviselője. Dornann képviselő, aki az abortusz ellen küzdő lobby egyik vezetőjeként ismert az Egyesült Államokban, most kapcsolatot teremtett az izraeli abortusz-ellenes lobby vezetőivel, köztük Dr. Éli Soszheimmel, az ismert vallásos orvossal, aki az izraeli abortusz-ellenes liga egyik vezéralakja.

Izraelben Dr Soszheim látta vendégül az amerikai képviselőt, aki titokban találkozott Ovadja Joszéf országos főrabbival, a vallásos Sász párt szellemi vezérével, valamint a párt több vezetőjével, köztük Éli Jisáj népjóléti miniszterrel, Árje Deri képviselővel, Slomó Benizri egészségügyi miniszterhelyettessel, és tárgyalt velük a művi vetélések csökkentésének lehetőségeiről.

Mint kitudódott, az amerikai katolikus képviselő azzal fenyegette meg Izraelt, hogy ha nem hagyják abba a hadseregben folytatott – szerinte törvénytelen – abortuszok tömeges alkalmazását, megtorpedózza a kongresszus külügyi bizottságában az Izraelnek szánt katonai segély folyósítását…

Dornann képviselő elmondta Ovadja Joszéf főrabbinak, hogy tarsolyában van több támogató levél olyan szenátoroktól és képviselőktől, akik szintén ellenzik azokat a terhesség megszakításokat, amelyeknek semmilyen egészségügyi indoka nincs. Szerinte Jessy Helms, a szenátus külügyi bizottságának nagyhatalmú elnöke, is támogatja a kezdeményezést, mert ő is ellenzi, hogy “az amerikai adófizetők pénzén Izraelben azt tegyék, amit Amerikában a törvény tilt”. Dornann utalt arra, hogy Helms hajlandó latba vetni befolyását az Izraelnek nyújtott katonai segély megnyirbálása érdekében, ha nem szűnik meg a törvénytelen gyakorlat…

Éli Jisáj miniszter a közeljövőben az Egyesült Államokba utazik, hogy a helyszínen tanulmányozza, hogyan működik a gyakorlatban a művi vetélések elleni törvénykezés. Jisáj az amerikai lobby vendége lesz. A Máárivnak adott interjújában a miniszter elmondta, hogy a Sász párt az abortuszok ellen van és hogy Amerikában, azt fogja vizsgálni, mit tehet a terhesség megszakítások ellen.

Naftali Kraus

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 32. szám – 2014. július 30.