Az eset a Lufthansa 401-es számú, New Yorkból (JFK) Frankfurtba (FRA) tartó járatán történt, még 2022. májusában. A járaton több olyan ortodox zsidó is volt, akik nem tartották be a maszkhasználatra előírt utasításokat és megtagadták annak felvételét, így nekik a Lufthansa nem engedte, hogy felszálljanak a csatlakozó járatokra. Ezzel nincs is semmi probléma, azonban a légitársaság nemcsak azokat nem engedte fel a Frankfurtból Magyarországra tartó gépre, akik megszegték az előírásokat, de minden zsidónak tűnő utast büntetett. Az esetet a jelenlévők videóra vették, melyen a Lufthansa egyik alkalmazottja azt mondja, hogy most mindenki büntetést kap pár ember bűnéért – számol be a one mile at a time.

Az igen elhamarkodott és meglehetősen diszkriminatív cselekedetért jelentős összeget kell kicsengetnie a Lufthansának: érintett utasonként 21 ezer dollárt (cca. 8 millió forint), plusz a cég vezérigazgatója személyesen kért bocsánatot a történtekért. A csekkeket állítólag már megkapták az utasok. Becslések szerint körülbelül 130 utas nem szállhatott fel, ami azt jelenti, hogy a Lufthansa nagyjából 2,7 millió dollárt fizetett az incidens után. 

Bár a Lufthansa jogosan tagadta meg a beszállást azoktól, akik nem feleltek meg a maszkszabályoknak, azonban az mégis felháborító, hogy a légitársaság csak úgy megtagadta a beszállást minden zsidótól. Reméljük, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő.

Fotó: Nick Herasimenka on Unsplash