A zsidók nem szeretik az erőszakot, de mindenkinek joga van magát megvédenie az egyre ellenségesebb világban – vallja a karatemester, aki a Tóra tanításait figyelembe véve oktatja a harcművészetet.

Átlagos vasárnap este egy brooklyni zsidó központban, fiúk gyakorolják az ütéseket és rúgásokat fehér karate ruhában, fejükön kipával. 5 és 40 év között szinte minden korosztály képviselteti magát. Mordechai Genut tanítványai főleg hászid zsidók. Egy karate edzés máshol meghajlással és füstölők használatával kezdődik, ami egyfajta ajándék az isteneknek. Ilyenek itt nincsenek, idegen rituálékat, amelyek nem egyeztethetőek össze a Tóra tanításaival, nem végeznek.

Genut szerint a Tóra több helyen is azt mondja, hogy megvédheted magad. A mester meditációs légzést is oktat és bár a távol-keleti vallások és a meditáció gyakran összekapcsolódik, utóbbit a judaizmus sem tiltja. „Nem kel Buddhában hinni, hogy ezeket a gyakorlatokat valaki megcsinálja” – mondja Mordechai Genut.

A fekete öves mester Brooklynban nőtt fel, kemény környéken, ahol történtek antiszemita indíttatású incidensek, ezek után kezdett ismerkedni a harcművészetekkel – olvasható a jta.org riportjában. Tanítványait kifejezetten az erőszak kerülésére inti, ám azt sem szeretné, ha megfutamodnának. „A zsidók az életet tisztelik, mi nem dicsőítjük az erőszakot” – vallja Genut, azonban néha nem lehet elfutni, ebben az esetben szükség van önvédelmi ismeretekre.

Az utóbbi időben egyre több támadás éri a zsidó közösségeket, fontos az önvédelem oktatása – hangsúlyozza a mester. Genut külön osztályt indított nemrég nők számára is, hogy minél kisebb eséllyel váljanak áldozattá.

Kép: jta.org

 

 

Megszakítás