Az elmúlt héten tovább folytatódtak a merényletek, igaz valamivel alacsonyabb intenzitással, mint az elmúlt időszakban. 

Késelés, kődobálás, gázolás, molotov-kotélok – ahogyan azt az elmúlt hónapokban megszokhatták az izraeliek. A támadások helyszinei sem változtak: Hevron környéke, Jeruzsálem, Gus Ecion és Binjámin megye.  A terroristákat általában semlegesítették, vagy elfogták. A viszonylagos enyhülés ellenére a katonai és titkosszolgálati vezetők nem optimisták, és a feszültség elhúzódására számítanak.

Az egyik fegyveres elkövető – aki a hizmei csomópontnál nyitott tüzet a katonákra –  a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatának egyik tisztje volt. A támadót lelőtték, áldozata könnyebb sérüléseket szenvedett.  A merénylő Jeruzsálem melletti otthonánál felállított gyászoló-sátorban tiszteletét tette a mérsékeltnek tartott Palesztin Hatóság több minisztere, és hős mártírként méltatták a terroristát.

Szintén újdonság, hogy az Izrael-ellenes gyűlöletkampányba bekapcsolódott az ortodox keresztény egyház egyik arab püspöke is, aki Abu-Diszben a közelgő szeretet ünnepe alkalmából egy olyan karácsonyfát állított fel, melyen üveggömbök és szaloncukor helyett terroristák fényképei lógtak, akik nagy valószínűséggel a keresztény vallásalapítót is megölték volna, ha találkoznak vele egy buszmegállóban – lévén, hogy zsidó.

12310421_10153343857262689_9168565766286825749_n
Karácsonyfa Abu Diszben
Vitatott kézfogás

Nagy felzúdulást keltett Izraelben, hogy a párizsi klímakonferencián Binjámin Netánjáhu kezet fogott a Palesztin Hatóság vezetőjével. A miniszterelnök azzal védekezett, hogy pusztán a diplomáciai protokoll szerint járt el, s jól tudja, hogy a vérontás egyik felelősével állt szemben. A konferencián Ban Ki Moon ENSZ főtitkár megemlékezett a világon végigsöprő terrorhullám áldozatairól. Felsorolta a leginkább érintett országokat, csak Izraelt felejtette ki a felsorolásból…

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin-Bét bejelentette, hogy jelentős áttörést értek el a dumai gyújtogatás felderítése kapcsán. Az arab faluban szándékosan okozott tűzben egy kisfiú meghalt, több családtagja pedig súlyosan megsérült. A gyanú földalatti zsidó terrorista sejtekre terelődött, de hosszú hónapokig nem jutottak eredményre. Az is felmerült, hogy a támadás egy klánok közötti leszámolás eredménye volt. Most azonban zsidó fiatalok kihallgatása zajlik, bár ennél többet nem közöltek. A gyanúsítottak ügyvédei panasszal éltek, mert elmondásuk szerint ügyfeleiket megverték, erőszakkal vallatták és megtagadták tőlük a jogi védelem lehetőségét.

A héten ítélet született azoknak az ügyében, akik egy évvel ezelőtt egy jeruzsálemi zsidó-arab iskola osztálytermét gyújtották fel: az elkövetők 3 év letöltendő börtönbüntetést kaptak.

50 éve kezdődött

Az idén ünneplik az Izrael és Németország közötti diplomáciai kapcsolat ötven éves évfordulóját. Ezen alkalomból a zsidó államba látogatott Joachim Gauck német szövetségi elnök, aki a Tel-Aviv-i Opera díszelőadását tekintette meg Reuvén Rivlin izraeli államelnökkel. Sajtótájékoztatójukon a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességéről beszéltek.

prestige-deutschland_israelische_beziehungen_a
Reuvé Rivlin és Joachim Gauck találkozója
Ideológiai okok

Elhunyt Joszi Szárid izraeli veterán parlamenti képviselő, egykori környezetvédelmi és oktatási miniszter. A baloldali politikus fő célkitűzése Izrael teljes szekularizációja és egy független arab állam létrehozása volt a Szentföldön. A közelmúltban az Európai Unió izraeli termékek megjelölését tervező határozatát is üdvözölte, és a békéhez vezető út egyik fontos elemének nevezte.

Klingberg_Spion_Final_U1.indd
Marcus Klinberg önéletrajzi könyvének borítója
Meghalt a leghíresebb izraeli kém. A 97 éves korában elhunyt Marcus Klinberg nagy valószínűséggel már titkoszolgálati megbízással alijázott Izraelbe a Szovjetunióból 1948-ban. Kémiai és biológiai kutatások eredményeit továbbította szovjet feletteseinek 1957 és 1976 között. Egy kettős ügynök buktatta le, majd 17 évet töltött börtönben és további ötöt házi őrizetben. Szabadulása után Párizsba költözött. Elmondása szerint kizárólag ideológiai okoból kémkedett, nem a pénzért.

2328865303
Joszi Szárid
A svéd külügyminiszter újabb kijelentése kavart vihart Izraelben: Margot Wallstrom, miután korábban Izraelt tette felelőssé a párizsi vérfürdőért, most azzal vádolta meg az izraeli biztonsági erőket, hogy a késeléses merényletek elkövetőit a helyszínen kivégzik, ahelyett, hogy tisztességes tárgyaláson ítélnék el őket.

Jogi megoldások

Az izraeli külügyminisztérium egy jogi dokumentumot juttatott el minden külképviseletére, mely a nemzetközi jog alapján cáfolja, hogy az 1967-ben izraeli fennhatóság alá került Jehudában és Somronban felépített zsidó települések illegálisak lennének. Mivel Izrael védekező háborúban fogalalta el a korábban semmilyen szuverén államhoz sem tartozó területeket, így az ott létesített lakónegyedek egy nemzetközi szabályt sem sértenek. Az említett területen jelenleg 400 000 zsidó él, a szintén a Hatnapos Háború során elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben további 375 000.

img639549
A Függetlenségi Nyilatkozat végleges változata:
Egy igen érdekes jogi vita is bekerült ezen a héten a hírekbe. Bár az ország legtöbb alapító okiratát lakat alatt tartják, egy magángyűjteményből most került elő a Függetlenségi Nyilatkozat első változata, melyet Mordecháj Böhm, valamint egy amerikai rabbi, Cvi Davidovitz állított össze. Érdekessége, hogy a cionista, ám nagyrészt szekuláris alapító atyák túlságosan vallásosnak találták az iratot, mert túl sokszor szerepelt benne az „Isten” szó, ők pedig inkább az „Izrael Sziklája” kifejezést pártolták. Böhm annyira megbántódott ezen, hogy a dokumentumot hazavitte magával. A család a haláláig 1982-ig nem tudott az értékes okmányról. Most azonban szeretnék elárverezni a hagyatékot, melyben az államalpítás körüli levelezések is szerepelnek, és közéjük tartozik az Exodus hajó zászlaja, melyet százezer dollárért akartak eredetileg elárverezni. Annak érdekében, hogy a zászló állami tulajdonban maradjon, egy meg nem nevezett cég vásárolta meg. A Függetlenségi Nyilatkozatot sem szeretné az állam szem elől veszíteni, ezért most egy fél évre lefoglalták, míg megszületik a bírósági döntés arról, hogy kit illet az irat.

Megszakítás