Szeptember 14-én estére közös meditációra invitálta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az érdeklődőket az óbudai zsinagógába. A délutáni ima után több tucatnyian gyűltek össze, akik a nemzetközileg is elismert meditációs szakértő, Ámrám Mojal rabbi segítségével mélyedhettek el a zsidó meditáció rejtelmeiben.

Az esti meditáció előtt az egybegyűltek kötetlen beszélgetést folytattak az óbudai zsinagógában kóser ételek és frissítők mellett, majd megkezdődött a közel 2 órás közös kabbala meditációs gyakorlat. A meditációs előadás napja a haszid gondolkodás két meghatározó alakjának, Bál Semtov és az Álter Rebbe születésnapja is volt egyben, és bár a haszid filozófia megismerésének elengedhetetlen eleme a kapcsolódó szövegek tanulmányozása, ez az este nagyrészt a zenéről szólt.

Talán nem meglepő, hogy a gyakorlatot vezető rabbi maga is a zene által került közel a valláshoz. A fiatalkorában táncot és szülei által számítástechnikát tanuló rabbi első meghatározó vallásos élménye is egy sábáton való csoportos énekléshez kapcsolódik. Elmondása szerint ekkor ismerte fel a zsidó zene azon tulajdonságát is, hogy az igen alkalmas a meditatív állapot elérésére, és ez által igazi spirituális élményekhez segíthet hozzá.

Mojal rabbi szerint a zsidó zene különleges helyet foglal el a világ zenei kultúrájában, hiszen az afrikai törzsi és az arab zene mellett az európai zenei hagyomány is hatással volt rá. Részben emiatt lehet ez valóban a lélekből szóló muzsika, ami képes kiegyenlíteni az életben mindenhol megtalálható ellentéteket. A rabbi lelkesedése mindenki számára egyértelmű volt: minden adandó alkalommal táncra perdült, és mivel elmondása szerint az alapelve, hogy mindenki szereti a zenét, és mindenki tud táncolni, az előadást lezáró körtáncba nem is volt nehéz bevonnia szinte az összes jelenlévőt.

A zsidósághoz kapcsolódó filozofikus gondolatok, életviteli útmutatások és maga a kabbala az EMIH számára fontos elemeit jelentik az egyház működésének. Éppen ezért szervez ilyen típusú programokat, de e mellett természetesen számos, a témában született kiadvány és hangfelvétel is elérhető a szervezet honlapján. Köves Slomó előadásainak hanganyagai mellett a téma további ismert nemzetközi szakértőinek publikációi is megtalálhatóak, és ingyenesen letölthetőek a hitközség weboldaláról.

Amennyiben a téma iránt bővebben is érdeklődik, ezen a linken találhat részletesebb információkat.