Az izraeli származású Josef Itzhak Wolff rabbi közzétett egy videót arról, hogy az orosz megszállás alól korábban felszabadított dél-ukrajnai Herszon városába tér vissza – írja az i24news.tv.

A videón a rabbi sisakban és golyóálló mellényben áll a herszoni zsinagóga előtt, és dicséri a csendet, ami szokatlan jelenség az orosz erők által még mindig erősen bombázott városban.

 

Shaiel Ben-Ephraim on Twitter: „🧵 SHARE: In Kherson, Ukraine, Rabbi Yosef Wolff was arrested on unfounded suspicion of helping the Russians. Wolff stayed behind to guide his community through the occupation. Reportedly, his crime was allowing Jewish Russian soldiers to pray in his synagogue. Release this hero. pic.twitter.com/B4tF5GT53R / Twitter”

🧵 SHARE: In Kherson, Ukraine, Rabbi Yosef Wolff was arrested on unfounded suspicion of helping the Russians. Wolff stayed behind to guide his community through the occupation. Reportedly, his crime was allowing Jewish Russian soldiers to pray in his synagogue. Release this hero. pic.twitter.com/B4tF5GT53R

 

A rabbi visszatérése különösen nagy jelentőségű annak fényében, hogy decemberben a The New York Timesnak elmondta, hogy az ukrán hatóságok árulással vádolták meg, és Németországba kellett menekülnie. Wolff – aki közel 30 évig szolgált Ukrajnában – azok között volt, akik úgy döntöttek, hogy a megszállt városban maradnak, amikor az orosz hadsereg tavaly márciusban elfoglalta azt.

Még akkor is, amikor az orosz tankok végigdübörögtek Herszonon, Wolff továbbra is ellátta élelemmel és gyógyszerekkel a helyi zsidó közösség tagjait, sőt még purimi ünnepséget is szervezett. A Chábád mozgalom, amelyhez a rabbi tartozik, Wolffot „a zsidó nép és a jó lelkiismeretű emberek igazi hősének” nevezte.

Miután azonban az ukrán hadsereg tavaly novemberben visszafoglalta a várost, állítólag azzal vádolták, hogy együttműködik a megszállókkal, mert megengedte, hogy zsidó származású orosz katonák imádkozzanak a zsinagógában. Egyelőre nem világos, hogy a Wolff elleni vádakat ejtették-e, ami lehetővé tette számára, hogy visszatérjen Herszonba.

 

https://www.i24news.tv/en/news/ukraine-conflict/1678261987-israeli-born-rabbi-of-ukraine-s-kherson-returns-to-liberated-city

 

 

Megszakítás