Egy Izraelben alapított startup cég történelmet írt a világ első, teljesen elektromos meghajtású utasszállító repülőgépének megvalósításával és konkrét repülésével – számol be róla a nocamels.com. Ez egy új korszakot jelent a légi közlekedésben, amely így talán olcsóbb, tisztább és fenntarthatóbb lesz.

A Wright fivérek 1903-as első felszállása óta a repülés alapja a fosszilis üzemanyag. A gyártók óriásai versenyt futnak az elektromos repülőgépek kifejlesztéséért, a legtöbb esetben a meglévő kerozinüzemű gépek átalakításával.

Az Eviation azonban – amelyet 2015-ben alapítottak az izraeli Kadima Zoranban, jelenleg pedig az Egyesült Államokban van a székhelye – elsőként lépett szintet, egy olyan elektromos repülőgéppel, amelyet gyakorlatilag a semmiből hoztak létre, nem volt hagyományos előképe.

A kilencüléses Alice nevű repülőgép ősszel a Washington állambeli Moses Lake-ben sikeres, nyolcperces repülést hajtott végre, elérve az 1000 métere magasságot.

A vállalat reményei szerint a gépet 2027-ben rövidtávú kereskedelmi járatokra használhatják az Egyesült Államokban.

Nézzük a számokat!

Az elektromos üzemű járatok óriási megtakarítást jelenthetnek a légitársaságoknak, 200 dollárba kerül egy repült óra, szemben a kerozinnal működő repülőgépek 2000 dollárjával. Az Eviation szerint ez a szám még tovább fog csökkenni az akkumulátor-technológia jövőbeli fejlődésével. A légitársaságok számára az üzemanyag az egyik legnagyobb költség, amely kiadásaik akár 40 százalékát is kiteszi.

A 37 amerikai városba és a Karib-térségbe repülő Cape Air légitársaság már 75 Alice repülőgépet rendelt, a floridai székhelyű Global Crossing pedig 50-et. A DHL, az ismert globális logisztikai vállalat 12 darabra adott le rendelést az Eviation eCargo változatából.

A repülőgép lítium-ion akkumulátorokkal működik, amelyekkel egy órán át repülhet, és csak 30 percet igényel, amíg teljesen feltöltődik. Végsebessége csaknem 480 km/óra, hatótávolsága pedig 460 kilométer.

 

Megszakítás